Elektromos rollerek a fogászati traumák új forrása

Elektromos rollerek a fogászati traumák új forrása

Néhány évvel ezelőtti bevezetésük óta az elektromos rollerek világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a városi mobilitásban. Ezzel az emelkedéssel párhuzamosan a kapcsolódó baleseti sérülések jelentős növekedését dokumentálták. Egy nemrégiben készült brit tanulmány az e-roller balesetekből eredő fogsérülések megugrását mutatta be, hangsúlyozva a fogorvosi rendelőkben a speciális kezelés és a megelőző intézkedések szükségességét.

2020-ban az Egyesült Királyság hatóságai először tettek közzé iránymutatásokat és indítottak kísérleteket az e-rollerek használatára vonatkozóan, hogy enyhítsék a közlekedési torlódásokat és a környezetszennyezést az egész országban. Ezt követően ez a tanulmány áttekintette az Egyesült Királyság főbb traumaközpontjainak betegnyilvántartásait, hogy azonosítsa az e-rollerrel kapcsolatos, a következő két évben bekövetkezett fogsérüléseket. Kiderült, hogy az arc sérülése, beleértve a komplex maxillofaciális sérüléseket is, egyre gyakoribb az elektromos rollerrel közlekedők körében, gyakran gyalogosokkal vagy más akadályokkal való ütközések, illetve a roller helytelen kezelése miatti esések következtében.

Idén februárban a birminghami Queen Elizabeth Kórház kutatócsoportjának egy másik tanulmánya az e-rollerek által okozott maxillofaciális traumákat vizsgálta. Ez a tanulmány megállapította, hogy az esetek 44,3%-ában az esések voltak a sérülések fő okai, és hogy a lágyszöveti sérülések voltak a leggyakoribb arc- és állcsontsérülések, amelyek a sérülések 38,0%-át tették ki.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az elektromos roller a fogászati traumák új kockázati tényezőjét jelentik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára alapvető fontosságú, hogy az érintett betegeknél felismerjék a fej- és nem fogsérülések jeleit. Hozzátették, hogy további kutatásokra van szükség a fogászati közegészségügyi beavatkozások hatékony javítása és testre szabása érdekében.

Az “E-scooter-related dental injuries: A two-year retrospective review” címmel május 1-jén jelent meg online a British Dental Journal című szakfolyóiratban.