Biztonságos a glicerin a fogkrémben? A mítoszok és tévhitek megdöntése

Biztonságos a glicerin a fogkrémben? A mítoszok és tévhitek megdöntése

Sok téves információ kering az interneten a glicerin fogkrémben való használatáról. Egyesek azt állítják, hogy egy úgynevezett réteget képez a fogakon és megakadályozza az ásványi anyagok felszívódását, ami felveti a kérdést: rossz-e a fogkrémben lévő glicerin, és megakadályozza-e a remineralizációt?


Ebben a cikkben a fenti kérdés megválaszolásának járunk utána, s megdöntjük a fogkrémben lévő glicerin „nem biztonságos” létével kapcsolatos mítoszokat, és megvitatjuk, hogy miért kerül a glicerin a fogkrémbe.

A glicerin megakadályozza a remineralizációt?

Az az állítás, hogy a glicerin egyfajta réteget képez a fogakon és megakadályozza a remineralizációt továbbra is  vita tárgyát képezi. Az állítás mögött meghúzódó elmélet az, hogy ha a glicerin jelen van a fogkrémben vagy más szájápoló termékekben, az olyan bevonatot hagyhat a fogakon, amely gátolja a természetes remineralizációs folyamatot, ami elengedhetetlen az egészséges fogak megőrzéséhez és a fogszuvasodás megelőzéséhez.


A fenti gondolat Dr. Gerard Judd nyugalmazott kémiaprofesszor munkájából ered, aki 1996-ban kiadott egy könyvet „Jó fogak, születéstől halálig” címmel. A könyvben Dr. Judd azzal érvel, hogy a glicerin a fogkrém káros összetevője, mert réteget képez a fogakon, és megakadályozza, hogy azok felszívják azokat az ásványi anyagokat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy erősek maradjanak.


Kiterjedt kutatásom során soha nem találtam olyan tanulmányt, amely alátámasztotta volna Dr. Judd elméletét, amely szerint a glicerin gátolja a remineralizációt.

A glicerinnel és a remineralizációval kapcsolatos gond az, hogy megakadályozhatja az ásványi anyagok felszívódását a zománcban, ami egy olyan természetes folyamat, amely segít a fogak megerősítésében és helyreállításában. Mivel azonban a glicerin vízben oldódik, nem hoz létre állandó gátat, amely megakadályozza az ásványi anyagok felszívódását a zománcba. Ehelyett a fogakon esetlegesen előforduló glicerines bevonat gyorsan és könnyen lemosható nyállal vagy vízzel, lehetővé téve az ásványi anyagok eljutását a zománchoz, elősegítve a remineralizációs folyamatot.


Fontos megjegyezni, hogy bár a glicerin a fogkrémek gyakori összetevője, nem ez az egyetlen tényező, amely befolyásolhatja a zománc remineralizációját. Más tényezők is nagy szerepet játszanak, mint például az étrend, a szájhigiénés szokások és a szájlégzés.


Miért gyakori fogkrém összetevő a glicerin?

A fogkrém összetevőiben található glicerin célja elsősorban az, hogy kötőanyagként, nedvesítőszerként és állagjavítóként szolgáljon. Íme a funkciók lebontása:


1. Kötőanyag: A glicerin segít a fogkrém összes összetevőjének egybekötésében, egyenletes állagot biztosítva és megakadályozva az összetevők szétválását. Hozzájárul a fogkrém általános stabilitásához.

2. Nedvesítőszer: A glicerin nedvesítőszerként működik, ami azt jelenti, hogy segít megtartani a nedvességet a fogkrémben. Ez a tulajdonság megakadályozza, hogy a fogkrém kiszáradjon és ne váljon nehezen használhatóvá, megőrzi sima állagát még azután is, hogy a tubus kinyitásakor levegőnek van kitéve.

3. Állagjavító: A glicerin hozzájárul a fogkrém sima és krémes állagához, így könnyebben kenhető a fogkefén és a fogakra. Ezenkívül kellemes érzést kelt a szájban fogmosás közben.

A glicerin kulcsfontosságú összetevője a mesterséges nyálnak is, amely életmentő az öregedés vagy a rákkezelések, például a kemoterápia és a sugárterápia miatti szájszárazságban szenvedők számára. Nyál nélkül ezeknél az egyéneknél sokkal nagyobb a fogszuvasodás és az ínybetegség kockázata. A mesterséges nyál, amely elsősorban glicerinből áll, segít fenntartani a semleges pH-értéket a szájban, és ideiglenesen helyettesíti a természetes nyálat, megvédi a fogakat a fogszuvasodástól és egyéb szájegészségügyi problémáktól.

A mesterséges nyálban való felhasználása mellett a glicerin gyakran megtalálható a fogkrémekben kötőanyagként és nedvesítőszerként. Segíti a fogkrém sima textúráját adni, és megakadályozza a kiszáradást. Bár léteznek alternatív kötőanyagok, például a szilícium-dioxid, amelyek a fogkrémben használhatók, a glicerin nem tekinthető károsnak, és jelenléte a fogkrémben nem ad okot aggodalomra.


Milyen összetevőket kell keresnem a fogkrémben?

Nem számít, ha kiköpjük – úgy gondolom, kulcsfontosságú a fogkrémben található összetevők kutatása. A közösségi média és az internet ugyan hasznos információforrás lehet, de hozzájárulhat a félretájékozódáshoz is. Mindig ellenőrizze a talált információforrásokat, és konzultáljon fogászati szakemberekkel, ha kérdései vagy aggályai vannak bizonyos termékekkel vagy összetevőkkel kapcsolatban.


A fogkrém kiválasztásakor a fertőtlenítés helyett összpontosítson arra, hogy megtalálja azt, amely táplálja és támogatja a száj mikrobiomáját. Keressen olyan fogkrém-összetevőket, mint a hidroxiapatit és a prebiotikumok, amelyek támogatják a fogak és az íny általános egészségét. Kerülje a kemény vegyszereket, peszticideket és illóolajokat tartalmazó termékeket, amelyek megzavarhatják szájüregi mikrobiomját, és egyéb száj-egészségügyi problémákhoz vezethetnek.


Kerülni kell a glicerint a fogkrémben?

Összefoglalva, a fogkrémben lévő glicerin nem káros a fogakra, és nem akadályozza meg a remineralizációt. Ne feledje, hogy a glicerin a mesterséges nyál értékes összetevője, és hasznos célt szolgál a fogkrémben.



Írta: Mark Burhenne, DDS