A legjobb módszerek a fogfehérítésre és a jövőbeni foltok megelőzésére

A legjobb módszerek a fogfehérítésre és a jövőbeni foltok megelőzésére

Fogfoltok és a fogsárgulás mindenkinél előfordulhat. Akár genetika, akár sérülések, akár az élelmiszerek és italok felületi szennyeződései miatt, a valóság az, hogy idővel a fogak foltosodnak. Eközben az öregedés sárgulást okozhat, még akkor is, ha a páciens fogászati higiéniás rutinja tökéletes volt élete során.

És bár lehetséges a fogak fehérítése és az elszíneződésnek egy része kiküszöbölhető, fontos megjegyezni, hogy számos fogfehérítési módszer károsíthatja a fogakat és a száj többi részét.

Ahogy egyre tudatosabbak leszünk az általunk fogyasztott ételeket és étrend-kiegészítőket illetően, fontos, hogy a száj és a fogak egészségét is teljesen természetes módon közelítsük meg, beleértve a fogfehérítést is.

Bizonyos 100%-ban természetes módszerek minden bizonnyal jobbak, mint a hagyományos fehérítő kezelések, amelyek tele vannak olyan vegyi anyagokkal, amelyek megzavarhatják a száj mikrobiomját, és károsíthatják az ínyt. De még sokszor a természetes fogfehérítési módszerek is károsíthatják a fogakat, erodálhatják a zománcot, és a jövőben további károsodást és foltosodást okozhatnak.

Mielőtt megvitatnánk, mely fogfehérítési módszerek hatékonyak és biztonságosak, először is vizsgáljuk meg, hogyan színeződnek el a fogak.

Valójában mi okozza a fogfoltokat és a sárga fogakat?

Az első dolog, amit meg kell érteni, hogy a fognak két alapvető része van: az élettelen fog (zománc) és a fog belső, élő része (dentin). Íme néhány olyan tényező, amely hatással lehet a fog zománcára vagy dentinére, így különböző mértékű sárgás elszíneződést okozhat.

 

Életkor: A dentin természetesen sárgul, ahogy öregszik, és mivel jelenleg nincs mód a fog belső részének fehérítésére, a fogak, ahogy öregszenek, sárgábbnak tűnnek. Ennek az az oka, hogy a fog külső zománca átlátszó ablakként működik, amely tükrözi a belső dentin színét.

Csikorgatás: A csiszolás idő előtt öregítheti a fogakat, ami többek között korai sárguláshoz vezethet. Amikor csikorgatja valaki a fogát, az idő előtti fog öregedést és a dentin zsugorodását okozza – ami ismét sárgulásként jelenik meg.

Fogászati trauma: A csikorgatáshoz hasonlóan az esések vagy balesetek okozta trauma is károsíthatja a fogat, ami felgyorsítja az öregedés folyamatát és a sárgulást.

Helytelen táplálkozás: A nem megfelelő táplálkozás is lehet oka, a fogak korai öregedésének , mivel a test minden része – beleértve a fogakat is – szenved az optimális egészség megőrzéséhez és az öregedés megelőzéséhez szükséges vitaminok és tápanyagok hiányától. És természetesen az öregedő fogak sárgábbnak tűnnek.

Ételek és italok: A dentintől eltérően, amely az életkor és a trauma következtében elszíneződik, a zománc gyakran foltosodik az elfogyasztott ételektől és italoktól. Természetesen az erősen pigmentált anyagok, mint a bor, a tea, a kávé és a dohány, okozzák a legtöbb kárt. Az ilyen típusú foltok esetében a fogfehérítő termékek – és még a fogorvosi rendelőben végzett szilárd tisztítás is – eltüntethetik ezen foltok egy részét.

A legtöbb fogfehérítési módszer problémája

Amikor észrevesszük hogy a fogaink egy kicsit sárgábbak, mint szeretnénk, vagy azt látjuk, hogy kedvenc vörösborunk nemkívánatos foltot hagy maga után, érdemes kipróbálni egy hagyományos fogfehérítőt. Sajnos az olyan népszerű fogfehérítési eljárások, mint a lézeres vagy halogén fehérítés, nem tesznek jót a fogaknak. És még a fogfehérítő csíkoknak is lehetnek következményei, ha nem megfelelően használják.

 

A vény nélkül kapható fogfehérítő készítményekkel az a probléma, hogy a fehérítőcsíkok nehezen érik el a fog minden részét, ami egyenetlen fehérítéshez vezethet. Ezenkívül nehéz megakadályozni, hogy a fehérítő oldat ne érjen hozzá az ínyhez, ami szöveti irritációt okozhat. És mivel az amerikai FDA nem szabályozza a fogfehérítőket, nehéz ily módon eldönteni hogy mely típusok használata biztonságos.

Létezik több ismert természetes fogfehérítés módszer, például amikor almaecetet, epret vagy szódabikarbónát használnak a fogak fehérítésére. Sajnos ezeknek a módszereknek a hatékonysága vitatható, következményük pedig sokszor hogy a termékekben lévő savak felemésztik a zománc felső rétegét. Bár ez a folyamat fehérebb zománcot tár fel alatta, felgyorsítja a fogak öregedési folyamatát, ami további sárguláshoz és károsodáshoz vezet.

Tehát a kérdés a következő: Vannak-e olyan természetes fogfehérítési lehetőségek, amelyek biztonságosak és hatékonyak?

A válasz igen.

Íme néhány, a fogak természetes fehérítésének legbiztonságosabb módja:

Biztonságos, hatékony és teljesen természetes módszerek a fogfehérítéshez

Aktívszén

Az aktív szén mérgezések kezelésére használt anyagként hosszú múltra tekint vissza, az első beteget közel két évszázaddal ezelőtt kezelték. Ennek az az oka, hogy a szén adszorbeálja – vagy megköti – annak nagy részét, amihez hozzáér.

Annak ellenére, hogy ma már léteznek más, előnyösebb módszerek a mérgezések kezelésére, az aktív szén megkötő képessége miatt számos szépségápolási termék népszerű kiegészítője lett, beleértve a fogkrémeket és a fogfehérítőket.

Ellentétben a boltokban kapható fehérítőkészletekkel, amelyek hidrogén-peroxidot használnak a fogzománc alatti dentin fehérítésére, az aktív szén csak a felületi foltokat távolítja el. Ily módon, jó választás az élelmiszerek, italok vagy dohány által okozott foltok természetes visszafordítására.

A termék kipróbálásához azt javaslom, hogy kenjen aktívszén pasztát a fogakra, és hagyja 5-10 percig hatni, mielőtt leöblítené, majd óvatosan törölje le a felesleget.

A szén tartalmú fogkrém biztonságosan használható normál fogkrémként, de nem szabad napi rendszerességgel használni. Ne feledjék, hogy a piacon lévő egyéb termékek sokszor túl durvák a fogak számára, mivel a szén koptató hatású is lehet.

A biztonság kedvéért azt javaslom, hogy vásárlás előtt ellenőrizze a fogkrém relatív dentin koptatóképességét.

Kurkuma

 A kurkuma egy élénksárga gyógynövény, amely a gyömbér családból származik. Jól ismert a currypor fűszerként, de a hagyományos ájurvédikus gyógyászatban több mint 5000 éve gyógyító gyógynövényként is használják

Jelenleg nincs olyan tanulmány, amely a kurkuma hatékonyságát fogfehérítőként is vizsgálta volna, bár sok beszámoló utal arra, hogy hatékonyan távolítja el a külső foltokat.

Egy 2012-es tanulmány foglalkozott anno azzal, hogy a kurkumin segíthet a fogínygyulladás elleni küzdelemben, sőt azzal is, hogy jótékony hatással lehet a szájüreg egészségére.

A kurkuma használatát sokszor összekeverik kókuszolaj használatával, és a fogakra kenik, azért, hogy elősegítsék a fehérítést. Ilyen esetekben, míg a kókuszolaj  segít eltávolítani az üregeket és foltokat okozó biofilmeket, addig a kurkuma inkább koptató hatásának köszönhetően távolítja el a foltokat. De hangsúlyozzuk, hogy jelenleg még nem ismert olyan tanulmány, ami mindezt igazolja.

Fehérítő fogkrém

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan fogkrémekkel, amelyek fehérítő hatásúak. Viszont fontos itt megjegyezni, hogy nincs olyan hogy fehérítő fogkrém, legyen szó természetes vagy akár hagyományos fogkrémről.

A fogkrémek nem fehéríthetik ki a fogakat – csak segítenek megtisztítani őket.

Ami sokkal inkább javasolt, hogy készítsünk saját fogkrémet, mivel a hagyományos fogkrémek mindenféle megkérdőjelezhető összetevőt tartalmazhatnak, olyanokat mint a triklozán, szulfátok vagy a mesterséges színezékek.

Folteltávolító fogkefe

Egy jó fogkefe hatékony természetes fogfehérítési módszer lehet, mert segíthet eltávolítani a külső foltokat a fogakról.

Fehérítésre a kedvenc fogkefém a Goby fogkefe, egy oszcilláló modell, puha kefefejjel. Az oszcilláció mozgás jelenleg a leghatékonyabb a felületi foltok eltávolítására. Ha inkább egy jól ismert fogyasztói modellt szeretne kipróbálni, a 3-D White cserefejekkel ellátott Oral-B modellek szintén  nagyszerű alternatívát jelentenek.

A legfontosabb azonban, ez esetben is az, hogy helyesen mossunk fogata, mert a fogkefe sörtéi károsíthatják a zománcot, ha nem megfelelően használják.

A megfelelő fogmosáshoz helyezzük a fogkefefejet a fog fölé, és enyhén mozgassuk, úgy hogy a sörték körülvegyék a fogat, és behatoljanak a fogak közé. Ha végeztünk, lépjünk a következő fogra.

A fogfoltok megelőzésének legjobb módjai

Az igazság az, hogy a legjobb természetes fogfehérítő eleve megelőzi a fogak foltosodását vagy idő előtti sárgulását. Van néhány módszer, amellyel megelőzheti a fogzománc elszíneződését:

1. Igyál sok vizet. Az ivóvíz segít csökkenteni a fogakkal érintkező festőanyagok mennyiségét. Így például igyon egy pohár vizet, akkor is miközben kávét iszik. Így a kávénak kevesebb ideje lesz elfesteni a fogakat.

2. Étkezés után a lehető leggyakrabban öblítse ki a száját vízzel. Hasonlóan, mint egy pohár víz megivása, ez segíthet eltávolítani néhány festőanyagot, amelyek bizonyos egészséges ételekben, például bogyókban természetesen előfordulnak.

3. Kerülje az erős színű ételeket és italokat. A bor, a tea, a kávé és az élelmiszerfestéket tartalmazó élelmiszerek mind hozzájárulnak a fogak elszíneződéséhez. Ha az a cél, hogy tovább megőrizzük a fehérebb mosolyt, hasznos lehet ezek elkerülése. Illetve fogyasztás után feltétlenül öblítsünk sima vízzel.

4. Vegyen részt bruxizmus kezelésben. Ahogy korábban már szó volt róla, a csiszolás a fogak idő előtti öregedéséhez vezethet, ezért beszéljen fogorvosával a probléma kezeléséről, s előzze meg a jövőbeli sárgulást.

5. Sportolás közben viseljen fogvédőt. A fogcsikorgatáshoz hasonlóan a fogak károsodása is a fogak idő előtti öregedéséhez és sárgulásához vezethet. Ha kontaktsportot űz, mindenképpen védje fogait fogvédővel.

Összefoglaló

Függetlenül attól, hogy melyik fehérítési módszert választjuk, a legfontosabb, hogy ne feledjük mellette a mindennapi szájápolást.

A fogfehérítésnek nincs orvosi oka.  Ez személyes preferencia, és ez így van jól! Csak győződjön meg arról, hogy olyan módszert választ, amely megőrzi szájának egészségét.

Az itt említett természetes megoldásokon kívül a foltosodás és az idő előtti sárgulás megelőzése a legjobb módja a fogak természetes színének védelmére.

Ha azonban professzionális eredményre vágyik, véleményünk szerint a fogfehérítés legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja a fogorvosa által készített, egyedi fogfehérítők használata. Bár nem teljesen természetes választás, az biztos hogy a legjobb eredményt nyújtják.