A szájüregi mikrobiom-átültetés csökkentheti a fogszuvasodást

A szájüregi mikrobiom-átültetés csökkentheti a fogszuvasodást

A szájüregi mikrobiom-átültetés hatékonyságát vizsgáló kísérlet korai eredményei arra utalnak, hogy az eljárás sikeresen megakadályozza a fogszuvasodást, és nem jár káros hatásokkal.

Az Adelaide-i Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy a szájüregi mikrobiom-átültetés hatékony-e a fogszuvasodás megelőzésében. Az eljárás során egészséges szájmikrobiomból származó baktériumokat ültetnek át olyan szájba, amelyből hiányzik a jó baktériumok változatos választéka. Az adelaide-i csapat javaslata szerint a fogkrémben vagy gélben lévő lepedékminták lennének a legjobb módszer a transzplantációk bejuttatására. Az eljárás preklinikai kísérlete pozitív eredményeket hozott, mivel a transzplantációk a jelek szerint visszaszorították a szuvasodást. Az egészség más területein, például a bélmikrobiomban sem voltak negatív hatással.

A kutatók szerint több mint 700 baktériumtípus alkotja a szájüregi mikrobiomot. Peter Zilm az Adelaide-i Egyetem docense és a projekt egyik kutatója kifejtette: „Rejtély, hogy miért van az, hogy egyes embereknek természetes módon egészséges mikrobiomjuk van, függetlenül attól, hogy rendszeresen járnak-e fogorvoshoz vagy sem”.

A krónikus betegségek „költséghatékony megoldása

A tanulmány kimutatta, hogy legalább 250, a fogszuvasodás megelőzéséhez nélkülözhetetlen baktériumot akár három hónapig is életben lehet tartani.

Zilm professzor szerint: „A szuperdonoroktól származó jó baktériumok biobankjának létrehozásával reméljük, hogy olyan jó baktériumokat tartalmazó pasztát tudunk kifejleszteni, amely remélhetőleg javítani fogja a fogszuvasodásra és a kapcsolódó betegségekre fogékonyabb emberek szájüregi egészségét. Ez különösen hasznos lehet a közösségünk veszélyeztetett tagjai, például az idősek és a gyerekek számára.

A „szuperdonorokat”, akiknek a baktériumait felhasználják, a Penn State Egyetemmel együttműködésben kifejlesztett szűrési folyamat segítségével azonosítják. Az adelaide-i kutatók remélik, hogy finanszírozást kapnak a kutatás folytatásához, és két éven belül eljutnak az emberi vizsgálatokhoz.

Zilm professzor hozzátette: „Az egészséges száj nem csak az evés és ivás szempontjából kulcsfontosságú. Ez tükrözi általános egészségi állapotunkat. A rossz szájhigiénia még olyan egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a szülési komplikációk. Ha be tudjuk bizonyítani, hogy a szájüregi mikrobiom-átültetés biztonságos az emberek számára, akkor költséghatékony megoldást jelenthet a világ egyik leggyakoribb krónikus betegségére”.

Forrás dental.hu