Új módszer a szájrák kimutatására

Új módszer a szájrák kimutatására

Kutatók egy csoportja felfedezett egy noninvazív, alacsony költségű tesztet a szájrák kimutatására, a rákmegelőző elváltozások monitorozására és annak meghatározására, hogy mikor van szükség biopsziára.

A szájüregi rákos megbetegedések és a rákmegelőző szájelváltozások korai és pontos diagnosztizálása sokszor különösen nehéz.

Egyrészt a biopsziák drágák, invazívak, stresszesek a páciens számára, és szövődményekhez is vezethetnek. Szintén probléma, hogy ha ugyanazon elváltozás ismételt szűrésére van szükség, az nem mindig kivitelezhető.

 

A Case Western Reserve University School of Dental Medicine klinikus tudósa által vezetett kutatócsoport azonban felfedezett egy nem invazív, olcsó tesztet a szájrák kimutatására, a rákmegelőző elváltozások megfigyelésére és annak a meghatározására, hogy mikor van szükség biopsziára.

Eredményeik - amelyeket 2024.  március 4-én tettek közzé a Cell Reports Medicine folyóiratban-, egy olyan pontozási rendszeren alapszanak, mely két fehérje szintjéhez kapcsolódik. Ezeket a vizsgálatokat elsősorban fogászati klinikákon és egyetemi kórházak fül-orr gégészeti osztályán lévő betegek gyanús szájlézióiból származó sejtjein végezték. (UH).

 

Megfigyelték, hogy az egyik fehérje (humán béta-defenzin 3 vagy hBD-3) magas szinten expresszálódik korai stádiumú szájrákban, míg a második (hBD-2) alacsony vagy változatlan.

 

A hBD-3 és a hBD-2 aránya a lézió helyén – az ellenkező, normál helyen lévő két fehérje arányához képest – pontszámot generál, amelyet béta defenzin indexnek (BDI) neveznek.

Egy előre meghatározott érték feletti pontszám rákot jelent; illetve minden az alatt lévő azt mutatja, hogy nincs rákos megbetegedés. A fehérjék szintjének meghatározása és a BDI mennyiségi meghatározása rutin szerűen történik egy laborban.

 

A BDI-t egymástól függetlenül, azonos protokollok alkalmazásával validálták a CWRU/UH, a Cincinnati Egyetem Orvosi Központjában és a Nyugat-Virginiai Egyetem Fogorvostudományi Karán.

"Amikor először felfedeztük a hBD-3-at, azt láttuk, hogy "amolyan jó fiúként" működik, részt vesz a sebgyógyításban és a mikrobák elpusztításában" - mondta Aaron Weinberg, a Case Western Reserve Fogorvosi Iskola Biológiai Tudományok Tanszékének elnöke. és a tanulmány vezető kutatója.

"Amikor észrevettük, hogy a HBD-3 ugyanúgy működik, mint ahogy azok a bizonyos sejtek, melyek ellenőrizhetetlenül növekednek, elkezdtük mindezek tanulmányozását a szájrák kontextusában.”