Új-Zéland betiltja a cigarettát a jövő generációi számára

Új-Zéland betiltja a cigarettát a jövő generációi számára

Új-Zéland olyan törvényt fogadott el, amely a jövő évtől fokozatosan bevezeti a dohánytermékek betiltását. A törvény, amelyet kedden fogadott el a parlament, azt jelenti, hogy aki 2008 után született, az soha többé nem vásárolhat dohányterméket. Ez azt jelenti, hogy évről évre csökkenni fog azoknak a száma, akik dohányárut tudnak vásárolni. Például 2040-re a 40 évesek nem vásárolhatnak cigarettát.

Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes a törvény elfogadásakor azt mondta: „Emberek ezrei fognak hosszabb, egészségesebb életet élni, és az egészségügy 5 milliárd dollárt tud megtakarítani, mivel nem kell majd a dohányzás okozta betegségeket, például számos ráktípust, szívrohamot, agyvérzést és amputációt kezelni.”

 

A nikotin csökkentése
Új-Zéland vélhetően az első ország a világon, amely bevezette az évente emelkedő dohányzási korhatárt. Ezzel párhuzamosan más intézkedéseket is bevezetnek. Ezek közé tartozik a dohánytermékekben lévő nikotin legális mennyiségének csökkentése és az, hogy azokat csak dohányipari szaküzletekben lehessen árusítani.

A cigarettát legálisan árusító üzletek számát 6000-ről mindössze 600-ra csökkentik országszerte.

 

E-cigaretta növekedése
Az adatok azt mutatják, hogy a naponta dohányzó új-zélandi felnőttek száma 8%-ra csökkent, szemben a 2021-es 9,4%-kal. Ugyanez azonban nem mondható el az e-cigarettákról. Amit jelenleg a felnőttek 8,3%-a szív – a tavalyi 6,2%-hoz képest.

Hasonló minta figyelhető meg az Egyesült Királyságban is. Az adatok azt mutatják, hogy 2021-ben a 18 éves vagy annál idősebb emberek mintegy 13,3%-a cigarettázik. Ez a 2020-as 14,0%-hoz képest csökkenést jelent a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint.

A lakosság 7,7%-a azonban e-cigarettát használ – szemben a 2020-as 6,4%-kal.

 

Forrás: https://dentistry.co.uk/2022/12/16/new-zealand-bans-cigarettes-for-future-generations/
Dental.hu