A fogszabályozás megváltoztathatja az életminőséget - interjú Dr. Csiki Péter fogszabályozó specialistával

A fogszabályozás megváltoztathatja az életminőséget - interjú Dr. Csiki Péter fogszabályozó specialistával

Az újgenerációs fogszabályozás rejtelmeiről, kihívásokról és láthatatlan fogszabályozókról beszélgettünk Dr.Csiki Péter fogszabályozó specialistával.

 

 

Többgenerációs orvos családba született, és el sem tudja képzelni, hogy az élete másképp alakult volna , mivel, ahogy ő fogalmaz: „A szakmám egyúttal a hobbim is!”. Dr. Csiki Péter fogszabályozó specialista 1994-ben végzett a SOTE fogorvostudományi karán, majd 2002-ig az egyetem klinikájának gyerekfogászati és fogszabályozási  osztályán, később magánklinikákon dolgozott. 2011-ben alapította meg saját klinikáját, a Csiki Fogszabályozást.

Gyerekekkel vagy felnőttekkel foglalkozik?
Ezt a kérdést gyakran felteszik nekem az emberek, amire azt szoktam válaszolni, hogy a fogszabályozás 0-tól 150 éves korig elvégezhető – a legkisebb pácienseim 5-6 évesek, a legidősebb 64 éves volt, amikor befejeztük a kezelését. 

 

Melyik korosztály végeztet a leggyakrabban fogszabályozást?
Míg a Nyugat-Európai országokban a páciensek 80%-a 18 év alatti, Magyarországon a pácienseim fele 18 éven aluli, a másik fele felnőtt – nagyon sok negyvenes-ötvenes is van, aki szép mosolyt szeretne. Ennek az az oka, hogy ebben a generációban még nem volt olyan tudatos a gyerekkori fogszabályozás. 

 

17 éves lány páciens - Kezelési idő: 16 hónap - Kezelés típusa: Pitt21 passzív önligírozó fix fogszabályozó készülékes kezelés

 

Mit jelent a passzív önligírozó rögzített fogszabályozás?
Ezzel a módszerrel 2004-ben kezdtem el foglalkozni elsők között a hazai piacon - ezt az eljárást passzív önzáró vagy lágyerejű fogszabályozásnak, más néven amerikai feltalálója után Damon technikának is nevezik. A hagyományos fogszabályozási módszernél olyan tappancsokat (breketteket) alkalmaznak, amelyekbe gumikkal rögzítődik be a fogszabályozó ív. Mivel nagy a súrlódás ebben a rendszerben, a fogakra nagy erőket kell közvetíteni a mozgatásukhoz. Dr. Damon találmányának lényege, hogy nincs gumi, hanem az ívet kis kinyitható retesz-szerű ajtókon keresztül kötjük be a brekettekbe ,  így az ívek szabadon mozognak a rendszerben. Mivel sokkal kisebb a súrlódás, ezért több százszor kisebb erőkkel tudjuk mozgatni a fogakat amelynek köszönhetően sokkal biológiásabb válaszreakciót kapunk.  Kevésbé fájdalmas, könnyebb megszokni, az esetek többségében elkerülhető a kisőrlő fogak húzása helyteremtéshez és az állcsont műtét, valamint gyorsabb is a kezelés a hagyományos fogszabályozásnál. A lágyabb, finomabb fogmozgatásoknak köszönhetően lehetővé vált, hogy idősebb, akár 40-60 éves korban is szabályozzuk a fogakat.

 

Dr. Csiki Péter - mosolytervezés

 

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel a páciensnek kell szembenéznie a fogszabályozás során, és melyek azok, amikkel a kezelőorvosnak?
A páciensnek az elején a készülék megszokása – ami a Damon Ultima készülék esetében 3-7 nap -, és a gyakori fogmosás, mivel minden étkezés után fogat kell mosni. Gyakorlatilag ha valaki 72-szer eszik egy falatot egy nap vagy cukros italt iszik, akkor hivatalosan 72-szer kell fogat mosnia. A harapásbeállító gumihúzásokat a páciensnek minden étkezéskor ki kell vennie, majd fogmosás után visszatenni, mert ezeket többnyire 24 órán át kell viselnie. A mesterséges harapásemelőket, melyek helyzetét a kezelés közben néha változtatjuk, szintén meg kell szokni, meg kell tanulni rágni velük, de szerencsére ezekhez is hamar hozzá lehet szokni.
A fogszabályozó szakorvosnak az jelenti a nehézséget, ha a páciens részvétele a kezelésben – a szájhigiénia betartása, a harapásbeállító gumik hordása, a virtuális heti monitorozás (Dental Monitoring) otthon történő elvégzése – nem megy annyira hatékonyan. Ez hátráltatja a kezelést vagy esetleg meg is akadályozhatja, hogy a tökéletes eredményt elérjük. 

 

A 3D nyomtatott, láthatatlan sínekről mi a véleménye?
A láthatatlan fogszabályozás már mindennapos része az életünknek, és az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődött, sok mindent meg lehet vele csinálni, de még nincs azon a szinten, mint a fix fogszabályzó, még vannak korlátai. Éppen emiatt a csak láthatatlan sínes fogszabályozó kezelések mellett a “hibrid technikát” is egyre gyakrabban alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy a fogszabályozás első etapja fix fogszabályozóval történik, ami elvégzi a munka dandárját, és utána váltunk a láthatatlan fogszabályozóra, ami jelentősen könnyebbé teszi a páciensek mindennapjait.
Fontos tudni, hogy nagyon sok láthatatlan fogszabályozó cég van a piacon, de a megbízható, jó minőséget csak a top márkák garantálják, mint amilyen az Angel Aligner, a Spark és az Invisalign.

 

Dr. Csiki Péter - hibrid fogszabályozás

 

Ezekkel a sínekkel hogyan lehet enni?
Nem lehet, ki kell venni az étkezéshez, utána fogat mosni és visszahelyezni, mivel folyamatosan, 24 órában viselni kell. 

 

Mit jelent a Myofunkcionális terápia?
A fogazatot körülvevő izomrendszerek működését próbáljuk meg befolyásolni, átalakítani olyanra, ami természetes és ideális lenne. Ez érinti a rágóizmokat, a nyelv illetve az ajkak pozícióját. Ez úgy valósul meg, hogy a páciensek logopédussal különféle gyakorlatokat végeznek, illetve léteznek ún. myofunkcionális készülékek is erre a célra, amelyekkel állcsont beállítás is végezhető gyermekkorban. A Damon technikánál egyébként a lágy erőknek köszönhetően izomegyensúly alakul ki a belső és a külső izmok között, és ezért sokszor úgymond plasztikai sebészeket megszégyenítő módon át lehet alakítani valakinek az arcát a fogszabályozással, mert nemcsak a mosolya lesz szép széles, hanem az arcizomzat is átalakul. 

 

Érdemes belevágni bizonyos kor fölött is belevágni a fogszabályozásba vagy ekkor már inkább csak a fogak egészségével érdemes törődni?
Nekem a hitvallásom az, hogy ugyan a fogszabályozás nem életmentő beavatkozás, de igenis nagyon jelentősen át lehet alakítani pozitív irányba egy embernek az életminőségét a fogszabályozó kezeléssel. A csodaszép mosoly érdekében a fogszabályozást esztétikai fogászati típusú beavatkozásokkal – akár fogak és az íny formájának korrigálásával - is kombináljuk, amennyiben szükséges. Egy ilyen, az esztétikát és funkcionalitást egyaránt helyreállító fogszabályozásnak a hatása valóban át tudja alakítatni pácienseink életét, ami bármilyen életkorban rengeteget jelent.

 

 

Doktor úrhoz az alábbi elérhetőségeken lehet időpontot foglalni:
Weboldal: https://csiki-fogszabalyozas.hu/
Mobilszám: 36 30 488 5508
Cím: 1037 Budapest, Montevideó utca 16a

Kérdése van? A Doktor Úr válaszol!
Tegye fel kérdését Fogorvos Válaszol rovatunkban, akár anonim módon is!
https://www.fogorvoskereso.hu/fogorvos-valaszol/fogszabalyozas