A fémallergia tünetei és a fémmentes fogpótlás lehetőségei

A fémallergia tünetei és a fémmentes fogpótlás lehetőségei

Mi az a fogászati allergia, milyen fajtái és milyen tünetei lehetnek?

Fogászati allergia esetén jellemzően kétfélét különböztetünk meg. Az egyik a korai, amely a kezelést, beavatkozást követően szinte azonnal jelentkezik és jellemzően a felhasznált anyagok, gyógyszerek, fertőtlenítők és érzéstelenítők a kiváltó okai.

A másik allergia fajta a késői allergia. A késői allergia kérdéskörébe tartozik a fémallergia, mely hónapokkal, évekkel később okoz allergiás tüneteket a szájüregben, vagy a test egyéb pontjain.

A fémallergia, akárcsak a pollen vagy ételintolerancia valójában egyfajta stresszfaktorra, triggerre adott allergiás reakció. Olyan folyamat, mely során az allergén a túlterhelt szervezetből időszakosan vagy folyamatosan extrém reakciót vált ki.

Fogászati allergia vizsgálat – Ezek a leggyakoribb fogászati allergének

fogászatban elsősorban a kobalt, a króm, a nikkel allergia, az arany, a réz és palládium okozhatnak gondokat, melyeket a beépített vagy tartósan rögzített fogpótlások, fogszabályozók is tartalmazhatnak.

 

Nikkel allergia

A nikkel allergia hölgyek esetén gyakoribb jelenség, hiszen a leggyakrabban ők viselnek tartósan is olyan ékszereket, bizsukat, melyek nikkelt tartalmazhatnak. A nikkel olyan anyag, amely kapcsán gyakran jelentkezik kontakt allergiás dermatitisz, melynek tünetei közé tartozik a szárazság, bőrpír, égő érzés, viszketés, hámlás, repedés vagy hólyagosodás.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Egy tanulmány szerint a fülbevalót és fogszabályozót is viselő betegek 30%-a allergiás a nikkelre, a rézre és a krómra, míg a fülbevaló nélküli páciensek mindössze 1-3%-a mutat hasonló allergiás túlérzékenységet. A szájüregi piercingek fogékszerek divatjával pedig akár a férfiak körében is nőhet az effajta érzékenység.

 

Orvosi fém allergia

Kutatásokkal alátámasztották már, hogy ritkábban ugyan, de más fogászati fémekre, ötvözetekre is felléphet allergiás reakció (fogászati fémek még pl.: a platina, a palládium, az ezüst, a higany és a titán is).

Higannyal találkozhattunk már, ha volt vagy van amalgám tömés a szánkban, így készítésekor vagy eltávolításakor is kapcsolatba kerülhettünk az allergénnel. Egyes kutatásokból ráadásul arra következtetnek, hogy még megszilárdult tömésként sem minden esetben biztonságosak. Fém allergia kiváltására képesek, még akár évekkel azután is, hogy elkészültek a töméseink.

A fogászati fémallergia tünetei:

 • szájnyálkahártya foltok
 • a szájpadlás vagy a fogatlan állcsont gerinc kivörösödése
 • fekély-szerű, gyulladt elváltozások
 • szájüreg ödémája
 • fogpótlások melletti ínygyulladás
 • égő-csípő, bizsergő érzés,
 • térképnyelv,
 • ízérzékelés elvesztése
 • szájszárazság

Egyéb tünetek: Perioralis – száj körüli ekcémás kiütések, ajakgyulladás, fejfájás, emésztési zavar, erőtlenség, ízületi fájdalom, izomfájdalom.

 

Fogpótlás tervezése fémallergia vizsgálatok mellett

Ha egy picit is tudatosabban állunk saját testünk jelzéseihez, akkor már komolyabb fogászati beavatkozások előtt is felfedezhető és időben kezelhető egy adott tünet.

• Fémallergia esetén tünetet okozhatnak egyes kozmetikumok, ékszerek, szemüvegkeretek, övcsatok, vagy bármely egyéb ruha alkatrészek, melyek közvetlen kontaktban állnak a testfelszínnel és bőrrel.

• Észlelésük esetén kérhetünk részletes allergiavizsgálatot, hogy tisztában legyünk, miket érdemes elkerülni.

• Ha pedig fogászati beavatkozás előtt állunk, mindenképpen a fémmentes cirkónium korona vagy esztétikus teljes kerámia fogkorona pótlásokat keressük, melyekkel megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket.

 

Fémallergia vizsgálata allergiateszttel

Manapság bárki számára elérhetőek az allergia tesztek, így allergia gyanú mellett, de akár tünet nélkül is kérhetjük a vizsgálatot. Miért is ne végeztetnénk fémallergia tesztet mielőtt fogpótlást készíttetünk a fogorvosunkkal, ha ezzel kényelmetlenséget spórolhatunk meg magunknak?

Fogászati fémallergia vizsgálat, diagnózis során kétféle tesztcsoporttal találkozhatunk: 

 • Az egyik az epicutan teszt, amely elvégzése során egyes fémeket és azok vegyületeit tartalmazó készítményeket visznek fel a hát bőrére és egy speciális tapasszal rögzítik. Ezután jön a tesztsor megfigyelési időszaka, amikor is naponta ellenőrzik és dokumentálják a bőr elváltozását.
 • A másik teszt az LTT, vagyis a limfocita transzformációs teszt. Ehhez a páciens vérét vizsgálják. Egyes fémek T-limfocita termelését váltják ki a szervezetből, melyek elraktározzák a fém tulajdonságait, majd az újbóli találkozáskor aktiválódnak. Ha a páciens vérét „összehozzák” az adott fémekkel, akkor a vérben lévő T limfocita ugyanúgy reagál, mint a szervezetben tenné. A reakció mértékét bemérve tudnak következtetni az érzékenység fokára.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha előre vizsgálatot kérünk, ugyanis egy „aktiválódott” fémallergia esetén a fogpótlást el kell távolítani ahhoz, hogy a szervezetet tehermentesíteni, és tünet-mentesíteni tudjuk. Az így keletkezett mindennemű többletköltség azonban a pácienst terhelik, tehát megéri előre gondolkodni.

 

Jó tudni! Ezek a fémes és fémmentes fogpótlások jellemzői

Ha tehát nincs tudott, ismert allergiánk, viszont a fogászati beavatkozással kiterjedtebb foghíd vagy akár körhíd jellegű fogpótlás készül, akkor érdemes előre gondolkodni, tervezni és egy komplett allergiatesztet csináltatni, vagy ennek hiányában a fémmentes pótlások közül válogatni.

Az allergia felbukkanása az újonnan elkészült foghíd vagy fogkorona pótlások elkészülte után nem kevés „fejfájást” és anyagi bosszúságot okozhat a viselőjének. Ha a tesztek nem mutatnak semmilyen allergiát, akkor a fogpótlás készítése előtt, alapvetően négyféle alapanyag közül választhatunk.

 

Porcelán korona fém vázzal

 • A fémkerámia fogkorona rendkívüli rugalmassággal bír, foghíd változatával akár három fog hiánya is áthidalható.
 • A szürke fémváz egy speciális fémötvözetből kerül kiöntésre, melyet ezután porcelánnal lepleznek.
 • Fogászatunk olyan fogtechnikussokkal működik együtt, akik rendkívüli művészi érzékkel képesek a fémváz esztétikus leplezésére.
 • A valódi, saját foghoz megtévesztésig hasonlító porcelán korona készítése rendkívüli precizitást igényel.

Porcelán fog arany vázzal

 • Az aranykerámia korona váza arany ötvözetből készül.
 • Az arany rendkívül jól megmunkálható fém, az elkészült fogkorona váz tökéletesen pontos széli záródással bír. 
 • Az arany korona porcelán leplezést is kaphat, így csak egy vékony ínyszéli aranyszegély árulkodik a létéről.
 • Rendkívül szövetbarát, fertőtlenítő, baktérium ölő hatású, így megfelelő szájhigiénia mellett kimondottan hosszú távon szolgálhatja viselőjét, több tagú hidak készítésére is kiválóan alkalmas.
 • Kutatások és megfigyelések szerint mára azonban már az sem ritka, amikor arany allergia lép fel viselőjénél.

 

Fémmentes cirkon korona

 • A cirkónium vázú porcelán korona elsődleges előnye a biokompatibilitása, a szövetbarát tulajdonsága.
 • cirkon korona készítése során a vázát egy fehér színű tömbből faragják ki, melynek a megtervezéséhez és kivitelezéséhez zárt számítógépes rendszer szolgáltatja a robottechnológiát.
 • Az elkészült váz rendkívül saválló, ennek köszönhetően remekül alkalmazható fogágybetegség esetén is, hiszen kiválóan védi a fogak megmaradt fogszövet állományát.
 • cirkónium korona előnye, hogy fehér színű, így az esztétikailag kiemelt fontosságú front területek elsőrangú fogpótlás lehetősége. 
 • Magas hajlítószilárdságának köszönhetően több tagú foghiány pótlására is alkalmas a belőle készült foghíd.
 • A cirkónium ma már arra is alkalmas, hogy fogászati implantátum készüljön belőle, így 100%-ig fémmentes fogpótlást készülhet általa. 

Fémmentes teljes kerámia korona

 • A cirkon mellett szintén allergén mentes a teljes fémmentes korona. A korona líthium-disilikát alapanyagú, melyből préstechnikával nyerjük a végleges fogformát. 
 • 100%-ig élő zománcszövet hatás érhető el általa, mert a fogkorona ennél az alapanyagnál nem rendelkezik saját vázzal.
 • A korona egyben kerül kialakításra, a fény akadálytalanul hatol át rajta, nem ütközik vázba, így természetes és elegáns hatást kelt.
 • Az esztétikus eredmények maximális kiaknázása ennél a fogkorona fajtánál érhetők el.
 • Az esztétikai előnyt jelentő váz hiánya miatt foghíd nem, csak korona készülhet belőle.

 

Műgyökértől a koronáig – Allergia esetén ilyen a 100%-ig fémmentes fogpótlás foghiányra

Testünknek számos fémre van szüksége az egészséges működéséhez, azonban vannak olyan fémek, melyek immunreakciókat indítanak el a szervezetünkben, a testünk túlzott reakcióval reagál. A reakció mértéke a kontaktus formájától és a fém mennyiségétől függ.

Az allergiás tünetek akár az egész testre hatással vannak és olyan tüneteket eredményezhetnek, mint amilyen a szédülés, gyengeség, vagy az olyan hasi panaszok, mint az émelygés, a hányinger vagy a hasmenés.

Fémallergia az évek során is kialakulhat, akárcsak egy pollenallergia. Minél többet vagyunk kitéve az irritációnak, annál valószínűbb, hogy testünk előbb utóbb válaszreakciót indikál. Amikor a fogpótlás beépítésre kerül, a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, viszont akármilyen sokára jön el az első tünet időpontja, akkor is bosszantó, ha idő előtt kell lecserélni a szeretett fogkorona pótlást, arról nem is beszélve, hogy testünket egészen a porcelán korona lecserélésig fémexpozíciónak tesszük ki és terheljük vele.

 

Fogpótlások fémallergia mellett

Amikor a saját fogak esztétikai- vagy funkcionális helyreállítása a legfőbb szempontunk az egészséges harapás és rágás által, akkor a fémmentes fogkorona pótlás jelent megoldást. Ilyenkor a teljes kerámia korona és a cirkon korona is tökéletes ellátást biztosít a fogak számára.

 

100%-ig fémmentes fogpótlás már a fogbeültetéshez is

Amikor a hangsúly a foghiány fémmentes eltüntetésére vagy áthidalására tevődik, akkor a teljes kerámia koronával már nem számolhatunk. Az ugyanis, váz híján, egyben kerül kialakításra, így nagyobb terheléshez, hídpótláshoz nem alkalmas.

Foghiány és fémallergia esetén tehát a legkiválóbb foghíd megoldás a cirkónium fogászati híd.

Amennyiben pedig a fogbeültetéshez eszétikus, fehér színű implantátumot szeretnénk, akkor a Clinident szájsebészetén már biztosítják számunkra a fémmentes, cirkónium implantátumot is.
Ilyenkor a titán helyett cirkon műgyökér kerül beültetésre, s az allergiamentesség mellett így egy tökéletesen élethű és elegáns fogpótlást nyerhetünk.

A fém allergia megszüntetése – Mi a leghatékonyabb módszer?

Az allergia kialakulásában életmódunk fontos szerepet játszik. Manapság az emberi szervezet komoly stressz faktoroknak van kitéve a folyamatos teljesítménykényszer és a túlfeszített életmód által, melyek sajnos egyre több esetben az immunrendszer terhelését idézik elő.

Az allergiás panaszok kezelése elsősorban akkor hatékony, ha az allergénnel szembeni fellépésünk specifikus. Egyrészt szükség lehet néhány teszt elvégzésére, másrészt, lehetőleg mihamarabb meg kell szabadulni minden olyan anyagtól, melyek a szájban vagy a bőrön különböző vörös, viszkető vagy fájdalmas panaszokat okozhatnak. Nagyon sokszor sajnos az egyszerű övcsatok, bizsuk és így a nikkelallergia okolható szervezetünk meglepő, hirtelen fellépő allergiás reakcióiért.

Ha tudatosan döntünk az egészség megőrzése mellett, akkor a nagyobb fogászati beavatkozás – beruházás megkezdése előtt érdemes körbejárni a fémallergia témakörét. Ha pedig a már meglévő fogpótlás esetén igazolódik be a fémallergia gyanúja, akkor érdemes mihamarabb megszabadulni tőle, hogy ne terheljük fölöslegesen az egészségünket.

Forrás: https://clinident.hu/
Clinident Fogászat