Fekete nyelv okai?

Fekete nyelv okai?

A nyelv, bár normál esetben rózsaszínes színű, könnyen elszíneződhet, ez pedig különböző problémákra utalhat. A barna nyelv például lehet a rossz szájhigiénia következménye.

Az egészséges nyelv színe világos rózsaszín, egy vékony fehér bevonattal, a textúráját tekintve pedig kicsit dudoros, amit a nyelven található, ízlelésért felelős papillák okoznak.

Az elszíneződések, rendellenességek lehetnek egyszerű, ártalmatlan problémák, genetikai eltérések, de komoly betegségek előjelei is. Az alábbiakban sorra vesszük, mit jelenthetnek az eltérő színek, és hogy kell-e ezekkel orvoshoz fordulni.

Ha a nyelv élénkpiros

Ha valakinek nem világos rózsaszín, hanem élénkpiros a nyelve, legtöbbször vitaminhiányra utalhat. Ilyenkor a szervezetben nincs elég B-vitamin, amit szájon át szedhetó pótlással lehet orvosolni. Előfordulhat, hogy az élénkpiros nyelv vashiányra utal. Vegetáriánusoknál viszonylag gyakori a vashiány, mert ezt a nyomelemet a hagyományos étkezés során leginkább húsokból visszük be. Ezt is lehet szájon át szedhető szerekkel pótolni. Ha a nyelven piros foltok jelennek meg, amelyeknek fehér a széle, szintén ártalmatlan állapotra utal: térképnyelvnek nevezzük, és az okozza, hogy a nyelv egyes részein hiányoznak a papillák.

Akad azonban, amikor a piros nyelv súlyosabb betegségre utal. A skarlát, az ekcéma és a Kawasaki-kór is okozhat vöröses elváltozást. Ha szűnni nem akaró vörös elváltozást tapasztalunk, az akár rákos megbetegedés utalhat. A szájrákot legtöbbször az idősekkel azonosítják, de kialakulhat fiatal korban is, okozhatja a HPV, de akár a dohányzás is.

Ha a nyelv fehér

A fehér nyelv jellemzően gombás fertőzésre utal, amit legtöbbször a candida gomba okoz. Az állapot kialakulhat antibiotikumok szedése során, de inhalálószerek miatt is, utóbbiak megváltoztathatják a nyelv mikrobiomját, elősegítve a gombák szaporodását. A fehér foltok kialakulhatnak irritációtól, dohányosok körében viszonylag gyakoriak, szélsőséges esetben rákos megbetegedéssé is alakulhatnak. A fehér foltos nyelv előfordulhat olyan elváltozások miatt is, mint amilyen például a leukoplakia vagy a szájüregi lichen planus. Előbbi enyhe esetekben nem jelent különösebb problémát, és életmódbeli változtatásokkal orvosolható, súlyosabb esetben viszont rákot megelőző elváltozásnak minősülhetnek. A lichen planus egy ismeretlen eredetű, nem fertőző, gyulladásos jellegű autoimmun betegség, amely a bőrön és/vagy a nyálkahártya egyes részein jelentkezik.

Ha a nyelv kék

A kék nyelv ijesztő lehet, jellemzően a vér rossz oxigénellátására utal, és bár magában nem jelent kóros elváltozást, súlyos betegségre utalhat. A leggyakrabban szívbetegségben szenvedő embereknél jelenik meg, de tüdőproblémákra is visszavezethető. A kék színű nyelvvel érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy időben kiderülhessen a rossz véroxigénszint oka.

Ha a nyelv sárga

A sárga lepedékes nyelv bakteriális fertőzések miatt alakul ki leggyakrabban, például felső légúti betegségek esetén. Gombás fertőzés is okozhatja, illetve olyan életmódbeli sajátosságok, mint például a gyakori dohányzás. Ha viszont nem a lepedék sárga, hanem maga a nyelv, az jelezheti a lép, a hasnyálmirigy és a gyomor funkciózavarát is.

Ha a nyelv fekete

A sötétbarna, fekete nyelvet több minden okozhatja. A rossz szájhigiénés szokásokból eredő baktériumszaporulat a leggyakoribb oka, de utalhat az úgynevezett “szőrös nyelv szindrómára is”, ami igen rosszul hangzik ugyan, de egy ártalmatlan állapot. Ilyenkor természetesen nem valóban szőrről beszélünk, a szőrszerű kinézetet a megvastagodó fonalas papillák okozzák, amelyek általában lekopnak a nyelv felszínéről, a fent említett állapot esetében azonban megmaradnak, és sötétre színeződnek a keratin nevű fehérjétől. Ezt szintén okozhatja a rossz szájhigiénia és a dohányzás is, de ugyanúgy kialakulhat egyes antibiotikumok szedése során.

Ha a nyelv színe barna

A barna nyelv oka szintén többféle lehet. A száj tele van baktériumokkal, több száz különböző fajjal, amelyek többsége nem okoz problémát, egészen addig, amíg egyik-másik túl nem szaporodik. Mivel a nyelvünk felszíne folyamatosan hámlik és regenerálódik, általában ezekkel a baktériumokkal semmi gond nem akad - ha azonban a nyelv felső rétege nem újul meg rendszeresen, ezek a mikrobák elszaporodhatnak. Többnyire jól kezelhető állapotról van szó, és viszonylag könnyű megszabadulni tőle, de ha hosszú távon fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, hogy a pontos okokat ki lehessen vizsgálni.

A barna nyelvet, ha nem betegség okozza, egyszerű megszüntetni. Ha sok kávét vagy teát fogyaszt, érdemes kicsit kevesebbet inni belőlük, és több vizet fogyasztani, hogy hidratált legyen a szervezete. Az egészséges táplálkozás és a dohányzás elhagyása szintén segíthet a helyzeten. Az antibakteriális szájvíz vagy meleg sós víz csökkentheti a baktériumok elszaporodásának esélyét. Ha az elszíneződés gyakran jelentkezik, érdemes lehet nyelvtisztítót is rendszeresen használni a napi szájápolás részeként.