Lepedékes nyelv – Milyen problémát jelez, hogyan kezeljük?

Lepedékes nyelv – Milyen problémát jelez, hogyan kezeljük?

A lepedékes nyelv a legtöbb esetben csupán egy ártalmatlan tünet, a jelenségnek pedig sokan nem is szentelnek nagyobb figyelmet. Influenzás megbetegedés idején gyakran felbukkan, majd a betegség elmúltával magától megszűnik, tehát biztosan kapcsolatban áll az általános egészségi állapotunkkal.  

De mi válthatja ki akkor, ha egyébként nem vagyunk megfázva, utalhat-e fogászati problémára, és milyen egyéb tünetre érdemes még odafigyelni? Mit tehetünk a lepedékes nyelv ellen otthon?

Hogyan alakul ki lepedékes nyelv?

A sárga vagy fehér nyelvként is ismert tünet során a nyelven fehéres, sárgás- barnás bevonat képződik. Ez általában akkor fordul elő, amikor baktériumok és elhalt hámsejtek halmozódnak fel a felszínen a papillák között, amit aztán az ételek és italok még el is színeznek.

  • Ha a nyelv papillái megemelkednek vagy megduzzadnak, az megnöveli a felületüket, így a törmelék megrekedhet a barázdás felszínen. A papillák ezen reakciójáért több tényező is felelős lehet.
  • A lepedék réteg felbukkanását különböző okokra vezethetjük vissza, s bár ezek sokszor teljesen ártalmatlanok, mégis jó, ha észben tartjuk: az egészséges nyelv rózsaszínű.
  • Ha az egészségestől eltérő a miénk színe, és bevonat képződik rajta, az mindig jelez valamit, amire érdemes odafigyelnünk. Jó eséllyel csak annyi a dolgunk, hogy fogmosás során nyelvkaparót is kell használnunk.

A lepedékes nyelv okai

Bár a lepedékes nyelv önmagában nem jelent fogászati problémát, olykor azonban egy-egy mögöttes fogászati vagy szájhigiéniai problémát is jelezhet a megjelenése.

 

A lepedékes nyelv mire utal? – Ezek a leggyakoribb okok

Rossz szájhigiénia – fogínygyulladás: 

  • A nem megfelelő fogmosás, a fogselyem és fogköztisztító használatának hiánya a baktériumok, elhalt sejtek és ételmaradék felhalmozódásához vezethet a szájban és a nyelv felszínén is. A lepedékes nyelv jelenléte a szájüregi baktériumok egyensúlyhiányára utalhat, ami pedig ínybetegségekhez vezethet.
  • A lepedékes nyelv tehát olyan ínybetegségeknél is megfigyelhető, mint a fogínygyulladás vagy a fogínysorvadásA lepedék és baktériumok felhalmozódása az ínyre irritáló hatással vannak, ami megfertőződve gyulladt állapotba kerül.

Fontos a nyelv megfelelő tisztítása az ideális szájhigiénia fenntartásában

 

Dehidratáltság:

  • Ha nem iszunk elég vizet, az szájszárazságot okozhat, ami az elhalt sejtek felhalmozódásához vezethet a nyelven.

Dohányzás: 

  • A dohányzás szárítja a nyálkahártyát, ráadásul a dohánytermékek összetevői irritációt és elszíneződést okozhatnak a nyelv felszínén.

Szájlégzés: 

  • Az orr helyett a szájon keresztül történő légzés kiszáríthatja a szájat, és hozzájárulhat a nyelv bevonatához.

Ételek és italok: 

  • A túlzott mennyiségű kávé, tea, alkohol vagy fűszeres és cukros ételek fogyasztása a nyelv elszíneződését okozhatja.

Antibiotikumok vagy gyógyszerhasználat: 

  • Egyes gyógyszerek megzavarhatják a szájban élő baktériumok egyensúlyát, ami a nyelv elszíneződéséhez vezethet.

 

Milyen betegséget jelezhet a lepedékes nyelv?

Nyelven felhalmozódó lepedéket tapasztalhatunk bizonyos lázas vagy fertőző betegségek lefolyása idején, esetleg legyengült immunrendszer kapcsán, de kiválthatják olyan krónikus egészségügyi állapotok is, mint például a hypothyreosis – pajzsmirigy rendellenesség, vagy a cukorbetegség, de akár daganatos betegségek kezelése során is felbukkanhat.

Az orvossal történő együttműködés elengedhetetlen a megfelelő kezelési mód alkalmazásához. A rendszeres fogászati ellenőrzés tehát nem csupán a fogszuvasodás, de a komolyabb szájüregi problémák korai felismerése és kezelése érdekében is fontosak.

 

Szájpenész: 

  • Ezt a Candida albicans nevű gomba túlszaporodása okozza a szájban, ami fehér bevonat kialakulásához vezet a nyelven, de a fertőzés az arc belső felszínét, a szájpadlást és a torok hátsó részét is érintheti. A szájpenész gyakrabban fordul elő legyengült immunrendszerű embereknél, antibiotikumokat szedőknél vagy bizonyos betegségek kísérői is lehetnek.

Szájszárazság – xerostomia: 

  • A nyál létfontosságú szerepet játszik a száj és a nyelv felszínének szennyeződésektől való megtisztításában.
  • A csökkent nyáltermelés mögött az egészen hétköznapi okoktól a komolyabb egészégügyi problémákig több minden is állhat.
  • A szájszárazságot bizonyos gyógyszerek, egészségügyi állapotok vagy az orr helyett a szájon keresztül történő légzés is okozhatja, ami végeredményben a lepedék felhalmozódásához vezet a nyelv felszínén.

 Szájüregi állapotok, elváltozások:

Ritkábban ugyan, de a lepedékes nyelv együtt járhat olyan állapotokkal is, mint például a szájüregi lichen planus, a térkép nyelv vagy a leukoplakia.

  • A lichen planus egy idült gyulladással járó autoimmun betegség, amely hatással lehet a szájüreg egészségére is. Fehér, csipkés foltok vagy sebek jelenhetnek meg az ínyen, a nyelven vagy a száj más részein, melyek kissé megemelkedhetnek, és kényelmetlen égő érzést okozhatnak. A lichen planus nem fertőző, általában magától elmúlik. Bizonyos esetekben azonban kezelésre lehet szükség a tünetek enyhítésére vagy a súlyosabb formák kezelésére.

 

  • A leukoplakia egy másik olyan állapot, amely a száj nyálkahártyáját érinti. Vastag, fehér foltokként jelenik meg a nyelven, az ínyen vagy az arc belső felszínén. A leukoplákiát gyakran a nyálkahártya irritációja vagy károsodása okozza. A leggyakoribb ok a dohányzás, de olyan irritáló tényezők, mint az alkohol vagy a durva, elálló, letört fogak, dörzsölő fogpótlások, a rosszul illeszkedő fogsor is kiválthatják. Az arc belső felszíne akár az éjszakai fogsor szorítás áldozatává is válhat. A folyamatos ráharapás, rágás, szorítás okozta irritáció fehér foltok kialakulásához vezethet.

A tünetek önmagukban nem feltétlenül rosszindulatú elváltozás jelei, de bizonyos esetekben rákmegelőző állapot jelei lehetnek, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken nagyobb a szájüregi rák kialakulásának kockázata, így fontos figyelemmel kísérni vagy időben beavatkozni.

 

  • A térképnyelv egy jóindulatú, gyulladásos, nem fertőző állapot. A nyelv felszíne foltokban -a papillák hiánya miatt-, szabálytalan alakú, térkép-szerű rajzolatot mutat. Méretük, alakjuk és elhelyezkedésük idővel változhat, de általában minden kezelés nélkül jönnek és mennek.

Általában nem okoz különösebb kellemetlenséget, ritkább esetben érzékenység tapasztalható a fűszeresebb, savasabb ételekre, alkoholra…stb.

 

Emésztőrendszeri betegségek: 

  • Egyes esetekben a fehér lepedékes nyelv reflux vagy emésztési zavarok jelenlétére utalhat. Ezek az állapotok savas környezetet teremtenek a szájban, ami hozzájárulhat lepedékréteg kialakulásához.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni a lepedékes, bevonatos nyelv miatt?

Függetlenül a bevonatos nyelv okától, a nem megfelelő fogápolás és a helytelen táplálkozás rontja a tüneteket, és növelik a jövőbeni fogászati problémák kialakulásának valószínűségét is.

Fontos megjegyezni, hogy a fehér, bevonatos nyelv általában nem jelent súlyosabb problémát, viszont a nem múló tünetek, vagy újabb tünetek (pl.: fájdalom, vérzés vagy nyelési nehézség) megjelenése esetén mihamarabbi kivizsgálásra kell jelentkezni, melynek jó, ha részét képezi egy fogászati állapotfelmérés is.

Mivel a tartósan fennálló lepedékes nyelv számos okra visszavezethető -beleértve a rossz szájhigiéniát, a szájszárazságot, a dohányzást, bizonyos gyógyszereket és egyéb háttérbetegségeket-, ezért fontos a személyre szabott kivizsgálás és kezelés

 

Forrás: https://clinident.hu/
Clinident