Szájvíz alkalmazása! Alkoholosat vagy ne!

Szájvíz alkalmazása! Alkoholosat vagy ne!

Ínygyulladás és fogágy gyulladás kezelésekor szájöblögető használata javasolt lehet a kezelés kiegészítésként, illetve szájsebészeti beavatkozások előtt és után is érdemes használni őket.

Minden szájsebészeti beavatkozás illetve fogágy kezelés sikere részben azon múlik, hogy sikerül-e csökkenteni a szájban lévő baktériumok mennyiségét, különösen a seb körül vagy ott, ahol megsérült az íny. A fogorvos ezért javasolhatja, hogy az ilyen beavatkozások után klórhexidin tartalmú szájöblögetővel segítse az íny gyógyulását.
Ez ugyanis részben elpusztítja a baktériumokat, másrészt elősegíti egy olyan védőréteg kialakulását, amely hátrátaltatja a szájban lévő baktériumok idő előtti felszaporodását.

Különösen a szájsebészeti beavatkozás utáni első héten hasznos használatuk, amikor a seb környékét is csak nagyon óvatosan szabad mosni, a varratok érintését pedig kerülni tanácsos. A klórhexidinnel történő napi kétszeri öblögetés tehát gyógyulás közben is segít tisztán tartani a szájüreget.
Fontos tudni, hogy szájsebészeti beavatkozás után ilyen típusú szájvizet csak rövid távú ápolásként, a fogorvos utasításainak megfelelően használjon.

Forrás: https://parodontologus.hu/
Rodental