Az amalgám tömés káros hatása várandós nőknél

Az amalgám tömés káros hatása várandós nőknél

Bár egyre több fogorvos és páciens választja a műgyanta kompozitokat restaurációs anyagként, az amalgámot még mindig széles körben használják, annak ellenére, hogy hátrányai, például a rossz esztétika, a környezetre gyakorolt káros hatás és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásai bizonyítottak. Az amalgám toxicitására vonatkozó meglévő bizonyítékokat kiegészítve egy új tanulmány az amalgámból származó higanygőz expozíció hatását vizsgálta terhes amerikai nők körében, és megállapította, hogy az esetek nagy része meghaladta az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által meghatározott biztonsági határértékeket. A megállapítás különösen aggasztó annak fényében, hogy a terhesség alatt a higanygőznek való kitettség fokozottan veszélyezteti a magzatot.

Ez a tanulmány a 2015-2020-as Centers for Disease Control and Prevention National Health and Nutrition Examination Survey adataiból származott, amely 1 665 890 terhes nő higanygőz-expozícióját elemezte. A tanulmányban a kutatók az amalgámtömések száma és a vizelettel ürített higany napi mennyisége közötti összefüggést vizsgálták. Ezután összehasonlították az amalgámból származó napi gőzterhelést a higanygőz biztonsági határértékeivel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a terhes nők körülbelül 36%-ának egy vagy több fogfelületét amalgámmal restaurálták, és hogy azoknál, akiknek amalgámtöméseik voltak, körülbelül 2,5-szer magasabb volt a napi átlagos vizeletben történő higanykiválasztás, mint az amalgámtömés nélküli nőknél. A kutatók arról számoltak be, hogy a vizsgálatban részt vevő terhes nők mintegy 28%-a volt kitéve a fogászati amalgámból származó higanygőznek, amely meghaladta az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által meghatározott biztonsági határértéket, és mintegy 36%-át érintette a Kaliforniai Környezetvédelmi Hivatal által meghatározott szigorúbb határérték.

A Nemzetközi Orális Orvosi és Toxikológiai Akadémia riasztónak nevezte a tanulmány eredményeit. Az akadémia elnöke, Dr. Charles Cuprill sajtóközleményében így nyilatkozott: „A tanulmány eredményei alátámasztják, hogy a fogászati pácienseket érintő kockázatokra való fokozott figyelemfelhívásra és a fogászati amalgámok használatával kapcsolatos politikai változásokra van szükség”.

Hozzátette: „Az FDA [Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal] amalgámmal kapcsolatos figyelmeztetései nem elegendőek. Az FDA-nak be kellene tiltania a higanyt tartalmazó amalgám fogtöméseket, mivel azok komoly kockázatot jelentenek valamennyi személy egészségére, különösen a terhes nők számára”.

Az eredmények fényében a kutatók úgy vélik, hogy erőfeszítéseket kell tenni a fogászati amalgám használatának minimalizálására vagy teljes elkerülésére a terhesség alatt és a szülőképes korú nőknél. Emellett megjegyezték, hogy a jövőbeni kutatásoknak meg kell vizsgálniuk a higanygőznek való kitettség lehetséges negatív hatásait a terhesség kimenetelére.