A szabálytalan fogazat NEM örökletes általában

A szabálytalan fogazat NEM örökletes általában

Csak keveseknek adatik meg (a szakirodalom szerint  a populáció 10-20%-ának), hogy szabályos fogívet, tökéletes fogsort tudhassanak a magukénak.

 

A szabálytalan fogazat általában nem örökletes, kialakulásának oka egyrészt a nem megfelelő állcsont(arc) növekedésben másrészt a kóros izomerőkben keresendő, melyek nem kívánt helyzetbe mozgatják a fogakat.

A SZABÁLYTALAN FOGAZAT KÖVETKEZMÉNYEI

A torlódott fogazat, a fogsorzáródási rendellenességek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem rágási, hangképzési, testtartásbeli  zavarok is jelentkezhetnek, a nehezebb tisztíthatóság következtében pedig megnő a szuvasodás kockázata.

 

HÁNY GYEREKET ÉRINT A SZABÁLYTALAN FOGAZAT?

A legújabb kutatások szerint a gyerekek több, mint 90%-a "fejleszt ki" valamilyen fogsorzáródási rendellenességet, ami sok esetben már a gyermek 5. életéve előtt nyilvánvalóvá válik.

A myofunkcionális fogszabályozás lehetőséget teremt egy korai, akár már tejfogazatban elkezdhető gyengéd, gyerekbarát kezelésre.

 

MI A MYOFUNKCIONÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS LÉNYEGE?

 

  • Megszünteti a szabálytalanság okait (szájlégzés, nyelvlökéses nyelés és hangképzés).
  • Megteremti a korai kezelés lehetőségét. Akár tejfogazatban elkezdhető terápia.
  • Segít leszokni a rossz (izom) funkciókat kialakító szokásokról (cumizás, ujjszopás).
  • Pozícionálja az állkapcsokat egymáshoz képest.
  • Segítségével mindig elkerülhető a szabályozási célból végzett foghúzás.
  • A legtöbb esetben elkerülhető vele a rögzített készülékes szabályozás.
  • Elősegíti a hosszútávú stabilitást, hisz miután a gyökérnél fogtuk meg a problémát, nem kell tartani a visszarendeződéstől
  • Helyreállítja a normális izomműködést a fogak körül. A megfelelően működő izmok végzik el a szabályozás garmadáját, hisz sokkal erősebbek, mint bármelyik fogszabályozó.
  • A helyes nyelvpozíció kialakításával beindítja a normális arcnövekedést, mellyel helyet teremt a majdan kinövő maradó fogak számára és arányosabbá, szebbé teszi az arcot.

 

MIÉRT KEVÉS A HELY A MARADÓ FOGAK SZÁMÁRA?

Mindenkiben megvan a genetikai hajlandóság, hogy a saját fogai a saját állcsontjában elférjenek. Ha ez nem így van, akkor valami megakadályozta a normális állcsont(arc)fejlődést. Ez a valami pedig a nyelv.

 

MI A NYELV SZEREPE AZ ARCFEJLŐDÉSBEN?

A nyelv helye a szájpadláson van nyugalmi helyzetben és nyelés közben is.  Ez biztosítja a felső fogív tágasságát ill. a felső állcsont nyomásával beindítja annak normális növekedését. Ha a nyelv nincs a helyén, alulfejlett lesz az állcsont, nem fognak elférni a fogak.

 

A ROSSZ NYELVTARTÁS OKAI

 

  • Cumi, ujjszopás
  • Szájlégzés (nyitva a száj - leesik a nyelv)
  • Cumisüveges táplálás
  • Születéskori oxigénhiény miatti hypotonia (renyhe az ajak- és nyelvizom - nyitva a száj, leesik a nyelv
  • Rövid nyelvfék, melyek szintén lekényszerítik a nyelvet az alsó szájtérbe

 

MITŐL KERÜLNEK A FOGAK NEM KÍVÁNT HELYZETBE?

A Földön egy tárgyat A-ból B pontba erő hatására tudunk elmozgatni. Ez alól a fogak sem kivételek.  A fogak körüli kórosan működő izmok (ajak-, orca-, és nyelvizmok) kényszerítik a fogakat nem kívánt helyzetbe.

 

MITŐL MŰKÖDNEK RENDELLENESEN AZ IZMOK?

A szoptatás elmaradása, a cumizás, az ujjszopás egyrészt negatívan befolyásolják az izmok erejét, a nyelv pozícióját, másrészt  elősegítik a szájlégzés, a nyelvlökéses nyelés és hangképzés kialakulását, ami újabb problémákat generál.

 

MILYEN ESZKÖZÖKKEL TÖRTÉNIK A MYOFUNKCIONÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS?

A terápia során az ausztrál Myoresearch (www.myoresearch.com) fogvédő-szerű kivehető Myobrace myofunkcionális trénereit és fogszabályozóit használjuk. A 25 éves rendszert a világ több, mint 100 országában alkalmazzák sikerrel.

A terápia során általában 3 Myobrace készüléket használunk, melyeket bizonyos esetekben ki kell egészíteni egyéb kivehető eszközzel például a fogív nagyobb mértékű tágítása érdekében.

 

MENNYI IDEIG TART A MYOFUNKCIONÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS?

Amennyiben nem túl nagy mértékű elváltozásokról van szó és a páciens betartja a használatra vonatkozó előírásokat (hordási idő és mód), átlagosan 1,5 - 2 év alatt befejezhető egy kezelés.

 

CSAK GYEREKEKNÉL HASZNÁLHATÓ?

Önálló myofunkcionális fogszabályozást főként gyermekkorban, elsősorban a vegyes fogazat időszakában lehet végezni. A legoptimálisabb 6-8 éves korban belevágni. Bizonyos esetekben, például bulldogharapás okán, célszerű még korábban, már tejfogazatban elkezdeni a terápiát.

Kiegészítő kezelésként bármely életkorban használható, sőt célszerű is alkalmazni a funkciók helyreállításának érdekében.

 

HÁNY ÉVES KORBAN ÉRDEMES FELMÉRNI AZ ESETLEGES PROBLÉMÁKAT ÉS ELKEZDENI A KEZELÉST?

Normális esetben 5-6 éves kor körül, a szülő számára is feltűnő elváltozások esetében pedig már korábban is  érdemes megnézetni a gyermek fogait fogszabályozási szempontból is. Ebben az életkorban már a kezelés is elkezdhető.

 

Forrás: Dr. Volom Esztétikai Fogászat