Fogkő következményei

Fogkő következményei

A fogkő egy nagyon gyakori fogászati probléma, lehet, hogy Önt is érinti, csak éppen nem tud róla, annak ellenére, hogy a fogkőnek komoly következményei lehetnek. Ha szeretné megőrizni fogai épségét, akkor az alábbi fogkőről szóló cikkünket ajánljuk elolvasásra!

 

 

 

A fogkő kialakulásának folyamata

fogkő kialakulásának az oka az, hogy a szájüregben lévő baktériumok megtelepednek a fogak felszínén, majd elkezdenek szaporodni. Tökéletes melegágyat jelent ezeknek a baktériumoknak a fogon maradt ételmaradék, ami egy étkezés után nem lett eltávolítva. Ezek a baktériumok lepedéket hoznak létra a fogak felszínén, majd a nyálból kiváló krisztalloidok a lepedékekben elmeszesednek. Tehát mészkő rakódik le a lepedékben, amit fogkőnek nevezünk. Ez fogmosással már nem eltávolítható, szakorvos beavatkozása szükséges minél hamarabb, ugyanis a fogkő következményei kellemetlenek lehetnek.

A fogkő több helyen is elhelyezkedhet

A fogíny következményeinek megértéséhez tudni kell, hogy a fogkő több helyen is elhelyezkedhet a szájüregben. Fogászati szempontból megkülönböztetünk fog íny feletti részén lerakódott fogkövet, valamint fog íny alatti részén lerakódott fogkövet.

Az időben el nem távolított fogkő következményei:

Az időben el nem távolított fogkő következményei károsak, és kellemetlenek lehetnek. A fogkő egyik legjellemzőbb következménye a fogszuvasodás kialakulása, ami ha nincs megfelelően kezelve, nemcsak fogérzékenységhez, fogfájás kialakulásához vezethet, hanem akár a fogak elvesztésével is járhat. A fogkő ingerli az ínyt, így fogínygyulladás is kialakulhat, ezzel pedig együtt jár a fogínyvérzés. Tasakok is kialakulhatnak, sőt akár még a foggyökér is begyulladhat. A fogkő következményeiben előállt fogászati problémák akár a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. Pedig a fogkő nagyon egyszerűen, teljesen fájdalommentesen eltávolítható szakszerű eljárást alkalmazva.

A fogkő következményeinek elkerülése egyszerűen

fogkő sok embert érintő probléma, pedig a fogkő kialakulását, és így a fogkő következményei során kialakult fogászati problémákat is egyszerűen el lehet kerülni a megfelelő szájhigiénia gyakorlásával. Nem kell más, mint az alapos és tudatos otthoni fogápolás napi legalább kettő alkalommal. Valamint emellett nagyon fontos a fogköztisztító kefe és fogselyem használata napi rendszerességgel. Az otthoni odafigyelés mellett szükség van a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatokra is, legalább évente egy alkalommal. A fogkő korai kialakulásának köszönhetően el lehet kerülni a fogkő következményeinek káros hatását. Továbbá fontos évente legalább két alkalommal részt venni egy dentálhigiéniai kezelésen vagy irányított biofilm terápián.

Forrás: https://moriczdental.hu/