Fogfájás kezelése otthon - Valóban lehetséges?

Fogfájás kezelése otthon - Valóban lehetséges?

 

Fogfájás - az a dolog, amit minden körülmények között el szeretnénk kerülni az életünkben. Azonban ez nem minden esetben lehetséges. Ha egyszer megtörtént a baj, akkor hogyan lehetséges a fogfájás kezelése otthon, lehetséges egyáltalán? Cikkünk ezzel a témával foglalkozik részletesen.

 

 

A fogfájás kezelése otthon meg is előzhető

A helytelen vagy nem kellőképpen alapos otthoni szájápolás, illetve étkezési szokásaink előidézhetnek olyan helyzetet, amikor a fogbélben található ideget ingerli valami. Ebben az esetben a leglogikusabb döntés az, ha a lehető legrövidebb időn belül fogorvoshoz fordulunk. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor ezt nem lehetséges. Ezekben az esetekben a megoldás a fogfájás kezelése otthon. Ez lehetséges? Hogyan és meddig? A fogfájás kezeléséhez otthonra adunk tippeket!

Ezekben az esetben lehet nélkülözhetetlen a fogfájás kezelése otthon

A fogfájás kezelésére a legbiztosabb kezekben egy fogorvosi rendelőben vagyunk. Ha ez nem lehetséges, akkor ismernünk kell azokat a technikákat és eljárásokat amelyekkel otthoni körülmények között is enyhíthetjük a fájdalmunkat. A hatásos fájdalom enyhítéséhez azonban ismernünk kell a fogfájás kialakulásának az okait, amik a következőek lehetnek:

  • Fogszuvasodás: ez az egyik leggyakoribb oka a fogfájásnak. A fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a fogzománcot baktériumok és savak károsítják, ami idővel elérheti a fog belsejében található ideget és pulpaszövetet, ebben az esetben a fogfájás kezelése otthoni technikákkal maximum ideiglenesen tudja enyhíteni a tüneteket, a tartós megoldást a fogtömés jelenti.
  • Foggyökér gyulladása: ha a fog belsejében lévő pulpaszövet begyullad, az súlyos érzékenységet és fájdalmat okozhat. Ez akkor következik be, amikor a fogszuvasodás már elérte a fog belsejét, a fogfájás kezelése otthon, bizonyos technikákkal csökkentheti a fájdalmat, de meg nem oldja a problémát. 
  • Fogínygyulladás: a fogágybetegség, a gyulladt, vörös és duzzadt fogíny nemcsak az ínyben, hanem a fogakban is fájdalmat okozhat.
  • Bölcsességfogak problémái: a bölcsességfogak növekedésekor, vagy amikor nincs elég hely a szájban a normális növekedéshez, gyakran fogfájást és egyéb komplikációkat okozhatnak. Vannak esetek, amikor a fogfájás otthoni kezelése az egyetlen módszer, mert a fog nem bújt még ki annyira, hogy kezelni lehessen. 
  • Repedt vagy törött fog: a sérült fogak is okozhatnak fájdalmat, különösen ha a repedés eléri a fog belsejében található idegeket.

Fogfájás kezelése otthon: Miért fáj a fogunk?

  • Ha otthoni körülmények között kell a fogfájást enyhítenünk, akkor először ki kell derítenünk, hogy mi okozza a fogfájást:
  • Ha hidegre jelentkezik a fájdalom, akkor fogszuvasodás, esetleg egy rossz tömés vagy szabadon lévő fogágy áll a panasz hátterében.
  • A melegre jelentkező, fokozódó fogfájást fogbélgyulladás okozza, ilyenkor gyökérkezelésre van szükségünk.
  • Ha cukros ételek fogyasztásakor jelentkezik a fájdalom, akkor érzékeny a fogunk, vagy rosszul zár a tömés.
  • Ha ráharapásra vagy érintésre reagálunk érzékenyen, akkor fogágybetegség vagy gyökércsúcsi gyulladás állhat a háttérben.
  • Amennyiben erősebb a fájdalom a fogban a rágónyomás megszűnésekor, mint ráharapáskor, akkor törött vagy repedt a fogunk.

A fogfájás összetett okaira való tekintettel a fogfájás kezelése otthon minden esetben csak ideiglenes enyhülést hozhatnak addig, amíg nem jutunk el egy szakértő fogorvoshoz aki megállapítja, hogy mi a tényleges probléma és orvosolja azt.

Milyen lehetőségeink vannak a fogfájás kezelésére otthon?

Ha nincs lehetőségünk rövid időn belül fogorvoshoz fordulni, akkor ideiglenes jelleggel enyhíthetjük a fájdalmunkat otthoni módszerekkel. Hogyan lehetséges a fogfájás kezelése otthon? Mutatjuk a legjobb módszereket:

  • Gyógyszertárban kapható vény nélküli fájdalomcsillapító gyógyszerek: kettős hatásúak, enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladás mértékét. A fogfájás kezelése otthon ezzel a lépéssel indul, de vannak más praktikák is.
  • Jeges borogatás: tegyük a jeges borogatást az érintett területre, és óvatosan nyomjuk rá. A hideg hatására összehúzódnak az erek, és lelassulnak a gyulladási folyamatok.
  • Sós víz: a sós víz szintén képes enyhíteni a panaszokon: adjunk némi sót egy pohár meleg vízhez, és 2 percig gargalizáljunk az oldattal.
  • Bors: a fekete bors olyan illóolajokat tartalmaz, melyek hatékonyak a fogfájással szemben, ugyanis antibakteriálisak és gyulladáscsökkentők. Nagyon hatékony lehet a fogfájás kezelése otthon, ha kis sót elkeverünk egy csipet borssal, majd ezt rákenjük a fájó fogra.
  • Szódabikarbóna: a szódabikarbónát keverjük össze néhány csepp vízzel, majd kenjük be vele a fogínyünket. A gyulladás enyhülni fog, ezáltal pedig a fogfájás is.
  • Fokhagyma: a fokhagymában rengeteg illóolaj található, ennek köszönhetően képes enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Pucoljunk meg egy gerezdet, és tegyük azt rá a fogra, vagy rágcsáljuk pár percig.
  • Szegfűszeg, szegfűszegolaj: a szegfűszeget helyezzük az érintett fogra, óvatosan rágcsáljuk meg és rövid időn belül érezni fogjuk fájdalomcsillapító hatását. Amennyiben inkább szegfűszegolajat használnánk, akkor abból tegyük egy cseppel a fájó fogra, ez is egy régóta használt szer fogfájás kezelésére otthon.
  • Kurkuma és gyömbér: a friss gyömbért vagy kurkumát reszeljünk le és óvatosan dörzsöljük be a reszelékkel a fájó területet.
  • Gyógynövények: a zsályában található cineol és tujon fertőtlenítő hatású, a csersav pedig serkenti a sebgyógyulást. A fogfájás csillapítása friss zsályalevelek rágcsálásával is elérhető.
  • Gyógynövényes teák: a zsálya-, kamilla-, zöld- és fekete tea hatásos a fogfájás ellen, ugyanis fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Öntsünk forró vizet a teafilterre, várjuk meg, míg kihűl, majd pár percig nyomjuk a filtert a fájó fogra. Ezt naponta kétszer-háromszor ismételjük meg.
  • Illóolajok: a kókuszolajnak antibakteriális hatása van, így ez is képes enyhíteni a kialakult gyulladáson, így hatékony lehet a fogfájás kezelése otthon. Ezen kívül a teafa-, a levendula-, a rozmaring-, a borsmenta vagy zsályaolaj bizonyulnak olajak szinték alkalmasak erre a célra. Pár cseppet kell rákennünk az olajból az érintett területre.

 

Akkor is forduljunk fogorvoshoz, ha az otthoni fogfájás kezelés átmeneti enyhülést hoz

A különböző fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, illetve házi módszerekkel enyhíteni tudjuk a fájdalmat, ez azonban csak ideiglenes, hiszen a probléma okát nem tudjuk megszüntetni, a fogfájás kezelése otthon csupán a tüneteket enyhíti. Éppen ezért minden esetben szükséges mielőbb felkeresnünk egy fogorvost, máskülönben akár súlyos szövődményekkel is járhat a fogfájás. 
A nem kezelt fogfájás eredményeként gyulladásos folyamatok indulhatnak be, kialakulhat tályog, begyulladhat az arcüreg, súlyos esetben az egész testre kiterjedhet a góc. 
Minél előbb kapunk segítséget egy szakértő fogorvostól, annál előbb azonosíthatjuk a fogfájás valódi okát és kezelhetjük azt sikerrel. 

Forrás: https://moriczdental.hu/