Ínyvérzés fogmosáskor?

Ínyvérzés fogmosáskor?

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Miért alakulhat ki ínyvérzés fogmosáskor? 

Gyakori jelenségnek mondható az ínyvérzés fogmosáskor. Ez a probléma több okból is kialakulhat, és egyáltalán nem szabad félvállról venni, hiszen komolyabb ok is lehet a háttérben. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért alakul ki az esetek döntő többségében az ínyvérzés fogmosáskor, azonban vannak rendkívüli esetek is, amikor valami teljesen más ok húzódik meg a háttérben, ezért amennyiben hosszútávon áll fent a probléma, érdemes fogorvoshoz fordulni!

 • Fogkő: a fogkő, amely az elhalt baktériumok, nyál és ételmaradékok lerakódása által keletkezik, okozhat ínyvérzést fogmosáskor. Ezek a lerakódások megkeményednek és rögzülnek a fogakon, majd gyakran olyan helyeken jelennek meg, ahol a fogkefe vagy a fogselyem nehezen éri el őket. A fogkő irritálja az íny szövetét, amely gyulladáshoz és végül ínyvérzéshez vezet. A legjobb módszer a fogkő eltávolítására egy dentálhigiéniai kezelés, amely általában egy ultrahangos eszköz vagy egy irányított biofilm terápia segítségével történik.
 • Nem kellően alapos otthoni fogápolás: a felületes vagy nem megfelelő szájhigiénia az egyik leggyakoribb oka annak, hogy kialakul az ínyvérzés fogmosáskor. Ha nem tisztítjuk rendszeresen és alaposan a fogainkat, akkor a baktériumok elszaporodnak a szájüregben. Ez aztán gyulladást és végül ínyvérzést okoz. Ez is okozhat ínyvérzést fogmosáskor. Fontos, hogy naponta kétszer mossunk fogat és használjunk fogselymet, hogy eltávolítsuk az ételmaradékokat a nehezen elérhető helyekről is.

 • A dohányzás káros hatásai: a dohányzás nemcsak a tüdőre és a szív- és érrendszerre van káros hatással, hanem az íny egészségét is veszélyezteti. A cigarettafüstben található káros anyagok, mint például a nikotin és a kátrány, irritálják az ínyt és gyengítik a szájüreg természetes védekező képességét. Ennek eredményeként az íny sokkal fogékonyabbá válik a gyulladásra és ez által könnyedén kialakulhat ínyvérzés fogmosáskor.

 • Krónikus betegségek: nem csak a helyi tényezők, mint a rossz szájhigiénia vagy a dohányzás, okozhatnak ínyvérzést fogmosáskor. Számos egészségügyi probléma, például a diabetes, hormonális változások, vagy akár bizonyos gyógyszerek szedése is növelheti az ínyvérzés kockázatát. A cukorbetegség például csökkenti a szervezet képességét a gyulladások kezelésére, és ezáltal hozzájárul az ínyproblémákhoz. Ha alapbetegsége van, fontos, hogy rendszeresen konzultáljon fogorvosával és háziorvosával az optimális szájápolási rutin meghatározása érdekében.

Mit tehet Ön személyesen azért, hogy megszűnjön az ínyvérzés fogmosáskor?

A fogínyvérzés fogmosáskor egy olyan állapot, amin minden körülmények között változtatnia kell.  Ebben természetesen Önnek is személyes felelőssége van. Ki kell hogy alakuljanak azok a pozitív szokások, amelyek megszüntetik ezt az állapotot és megakadályozzák a további fogínyvérzés kialakulását. Mit tehet Ön otthon? 

 • Tudatos fogmosás: az alapos, napi minimum kétszeri otthoni fogmosás nem csupán az esztétikai megjelenés miatt fontos, hanem azért is, hogy elkerüljük az olyan problémák kialakulását, mint az ínyvérzés fogmosáskor, vagy egyéb komolyabb fogproblémák.

 • Puha sörtéjű fogkefe: az ajánlott fogkefe típus általában a puha sörtéjű változat, mivel ezek a kefék sokkal kevésbé irritálják az ínyt, ugyanakkor hatékonyan távolítják el a lerakódásokat és a baktériumokat. Sokan gondolják azt, hogy minél keményebb sörtéjű fogkefét választanak, annál többet tesznek fogaik egészségéért, pedig ez nem igaz, a kemény sörték megsérthetik az ínyt, és emiatt könnyedén kialakulhat ínyvérzés fogmosáskor.

 • Fluoridos fogkrém: a fluor segít megerősíteni a fogzománcot, és megelőzni a fogszuvasodást. Egy jó fogkrém általában tartalmaz fluoridot, amely segít megelőzni a fog- és ínyproblémákat.

 • Helyes fogmosási technika: az is fontos, hogy milyen technikával mossuk a fogainkat. Kerüljük az erős, horizontális mozdulatokat, és helyette használjunk körkörös mozdulatokat, hogy óvjuk az ínyt. Sok esetben az ínyvérzés fogmosáskor a rossz fogmosási technika miatt alakul ki. Dentálhigiénia kezelésünk során a helyes fogmosási technikával kapcsolatban is kaphat tanácsokat. 

 • Időtartam és gyakoriság: ajánlott naponta kétszer, legalább 2-4 percig fogat mosni. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy alaposan eltávolítsuk a fogakról a baktériumokat és az ételmaradékokat.

 • Fogselyem rendszeres használata: a fogselyem segít eltávolítani a nehezen elérhető ételmaradékokat, így megelőzheti a gyulladás kialakulását és ezzel az ínyvérzést fogmosáskor. Használja a fogselymet óvatosan, hogy ne sértsük meg az ínyt. A fogselymet célszerű "C" alakban a fog köré feszíteni és óvatosan, de hatékonyan eltávolítani az ételmaradékokat és a plakkot. Az optimális lenne, ha minden fogmosás után használnánk fogselymet. Ez nemcsak az ínyvérzést, hanem más szájüregi problémákat is segít megelőzni.

Mi tehet akkor, ha az otthoni módszerekkel nem szűnt meg az ínyvérzés fogmosáskor?

Nem minden ínyvérzés előzhető meg vagy kezelhető otthoni módszerekkel. Ha hosszú időn át fennáll a probléma, érdemes szakértő segítségét kérni:

 • Szakorvoshoz fordulás: ha az ínyvérzés fogmosáskor nem szűnik meg, akkor keressen fel egy ínyvérzések kezelésére specializálódott parodontológus szakorvost. 

 • Személyes konzultáció: egy alapos vizsgálat és röntgenkép alapján a szakorvos képes megállapítani az ínyvérzés okát, kezelni azt és tanácsokat adni a további teendőkről. 

 • Professzionális fogtisztítás: Egy alapos, fogtisztítás eltávolíthatja a fogkövet és plakkot, azokat a lerakódásokat, melyeket otthoni módszerekkel nem lehet megszüntetni.

 • Parodontológiai kezelések: az esetleges antibiotikus kezelésektől a műtéti beavatkozásokig, a parodontológus szakorvos általában több lehetőséget is fel tud ajánlani az ínyvérzés megállítására, attól függően, hogy mi az alapvető oka a problémának.

  Forrás: https://moriczdental.hu/