Fogászati eredetű szívinfarktus?

Fogászati eredetű szívinfarktus?

Tudta, hogy a fogágybetegség duplájára növeli az esélyét egy szívinfarktusnak vagy stroke-nak?

 
 

Az köztudott, hogy az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód rizikófaktornak számítanak az érrendszeri betegségek szempontjából, de vajon tudta-e, hogy a helytelen fogápolás következményeként kialakuló fogágybetegség ugyanilyen ártalmas az érrendszer szempontjából?

 
 

Magyarországon a lakosság 80-85%-a érintett a fogágybetegség tekintetében kisebb-nagyobb mértékben. Jó eséllyel Ön is köztük lehet.

 
 

Miként okozhat a fogágybetegség infarktust?

 
 

A rossz szájhigiéne következtében a fogakon megtapadó lepedék nemcsak fogszuvasodást okozhat, hanem a belőle kialakuló fogkő fogínygyulladást, fogágybetegséget is eredményezhet. Ebben az esetben "nemcsak" a fogak elvesztésével kell számolni, hanem bizonyos betegségek kialakulásával is.

 
 

A fogínygyulladás esetében leginkább fogmosáskor vagy rágáskor az íny felszínén keletkező apró sérüléseken keresztül a fogköben élő baktériumok és azok toxinjai a véráramba jutnak. Amint a véráramba kerülnek, bizonyos baktériumok a vérlemezkékhez tapadnak, és ezáltal alvadásra kényszerítik őket a vérerekben. A véralvadás folyamata pedig vérrögök kialakulásához vezethet, ami infarktust okozhat.

 
 

"Az új-zélandi Otago Dunedin Egyetem kutatócsoportjának kutatási eredményei szerint a szájból származó baktériumok ezzel együtt érelmeszesedést is képesek kiváltani. A szívbetegségre hajlamos egyénekben megemelkedik a CRP nevű gyulladásos fehérje szintje. A gyulladás pedig az érelmeszesedés kialakulásnak folyamatában bizonyítottan jelentős szerepet játszik, ugyanis az érfalban lejátszódó gyulladásos folyamatok fokozatosan szűkítik az ereket.

 

Egy másik vizsgálat során olasz és brit kutatók enyhe fogágybetegségtől szenvedő 35 résztvevő nyaki artériáit hasonlították össze. A 46 éves átlagéletkorú pácienseknél a vizsgálatokat a fogágybetegség kezelése előtt és után is elvégezték. A kezelés után egy évvel nem csak a szájüregi baktériumok mennyisége, de ezzel együtt a gyulladás és az érelmeszesedéssel kapcsolatos érfalvastagodás is jelentősen csökkent." (Webbeteg)

 
 

Előzze meg fogai elvesztését és súlyos betegségek kialakulását!

 
 

Jelentkezzen be fogkőeltávolításra!

Forrás: https://www.volomdental.hu/