Fogászati kezelések gyerekkorban: a megelőző barázdazárás és fluoridkezelés

Fogászati kezelések gyerekkorban: a megelőző barázdazárás és fluoridkezelés

Fogászati kezelések gyerekkorban: a megelőző barázdazárás és fluoridkezelés Ideális esetben, ha a gyerek jó genetikát örökölt, és a szülő figyel az otthoni higiéniára és a megfelelő táplálkozásra, gyerekfogászatot csak a félévente történő szűrésen lát a csemete. Ha azonban genetikailag rossz fogakat örökölt, vagy valamiért mégis szuvasodásra hajlamosak a fogai, érdemes lehet elgondolkodni a két leggyakoribb megelőző kezelésen: a barázdazáráson és a fluoridkezelésen.

 

A barázdazárás

 

A barázdazárást ritkán alkalmazzák fogorvosok tejfogakon, már inkább a maradandó fogakat védik vele a szuvasodástól. Megfigyelték, hogy a gyerekkorban a mélyen barázdált őrlőfogak azok, amelyek elsőként szuvasodnak. Ez akkor jelentkezhet, ha a fogak felszínén található, barázdáknak nevezett mélyedések mélyebbek, mint az átlag, így nehezen tisztíthatók, az ételmaradékok, baktériumok könnyebben gyűlnek össze bennük. A barázda pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között található, így kifejezetten hajlamos arra, hogy ételmaradvány maradjon benne.

 

Az első őrlőfog akár már 5-6 évesen is megjelenhet a gyerek szájában, ezért is különösen fontos, hogy már az első tejfogak megjelenése után rendszeresen vigyék szűrővizsgálatra. A fogorvos észre fogja venni, ha a barázdák túl mélyek, és szükség van az eljárásra. Barázdazárás során az elmélyült rágófelszíneket a szakember megtisztítja, majd egy speciális anyaggal feltölti, ezzel védőréteget képez a sérülékeny felszínre. Ez egy teljesen fájdalommentes, kíméletes fogászati eljárás, a gyereknek egyáltalán nem kellemetlen. A speciális töltőanyag általában fluoridot is tartalmaz, ami még inkább biztosítja a szuvasodás megelőzését.

 

Fontos tudni, hogy barázdazárást csak akkor lehet elvégezni, ha a fog felületén nem alakult ki még semmilyen kezdetleges szuvasodás. Ha ez mégis megtörténik, esztétikus barázdazárásra vagy tömésre lehet szükség.

 

A fluoridkezelés

 

Erre az eljárásra már csak akkor van szükség, ha a gyereknek nem megfelelő állapotban vannak a fogai. Ez jelentheti azt is, hogy a fognyak érzékeny, hogy kezdődő szuvasodása van, esetleg megsérült a fogzománca, elrepedt a foga. Ilyenkor a speciális fluoridos védőlakk növeli a fog ellenállóképességét.

 

Sok a vita arról, hogy a gyerekeknek van-e egyáltalán szükségük ilyen kezelésre, de a fogorvosnál elvégzett fluoridos kezelés teljesen biztonságos, és teljesen fájdalommentes is. A kezelés során ráadásul a fluoros lakkot rászárítják a fogakra, így a gyerek nem nyel le belőle szinte semmit, ellentétben az otthoni fluoridkezeléssel.

 

A túlzott fluoridfogyasztás miatt a fluorid felhalmozódhat a csontokban, merevséget és fájdalmat okozva. A legsúlyosabb esetekben a szalagok elmeszesedhetnek, ami fájdalmat és mozgásproblémákat okoz. Az orvosi eljárás esetében azonban ez egyáltalán nem fenyeget, de a fogorvosok tényleg csak akkor szokták ajánlani, ha indokolt az alkalmazása. A fluoridos fogkrémek használata sem ellenjavallt a gyerekek esetében, sőt, érdemes is, mert ettől ellenállóbb lesz a zománc. Azoknál a gyerekeknél, akik hosszú időn keresztül fluoridmentes fogkrémet használnak, a gyenge zománc és a szuvasodás is gyakrabban alakul ki.

 

Források:

https://moriczdental.hu/barazdazaras.html

https://dentoplant.hu/barazdazaras-a-maradofogak-vedelmeben

https://silverdent.hu/barazdazaras/

https://clinident.hu/gyermek-fogorvos-kezelesek-melyik-hogyan-zajlik-mit-tegyunk-utana/

https://gyerekszoba.hu/kisgyerek/ezert-vigyazz-a-fluoriddal-a-gyereknel/

http://www.balancemed3.hu/fogaszat/kezelesek/gyerekfogaszat/