Mesterséges intelligencia (MI) a fogínygyulladás kimutatására

Mesterséges intelligencia (MI) a fogínygyulladás kimutatására

A Hongkongi Egyetem (HKU) fogorvostudományi karának kutatói által vezetett, több nemzetközi intézménnyel együttműködésben létrejött úttörő tanulmány sikeresen alkalmazta a mesterséges intelligenciát (MI) a fogínygyulladás, vagyis a gingivitis kimutatására intraorális fényképeken.

 

Ez a modern, élvonalbeli technológia forradalmasíthatja a fogínygyulladáshoz köthető szájüregi- és szisztemikus betegségek, például a fogvesztés, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegségek korai kimutatását és megelőzését.

 

A Fogászati Világszövetség (FDI) hivatalos lapjában, az International Dental Journalban megjelent tanulmány szerint az MI-algoritmusok képesek elemezni a betegek intraorális felvételeit, és 90%-nál is nagyobb pontossággal felismerni a gyulladásra utaló jeleket, például az ínyszegély mentén jelentkező pírt, duzzadást és vérzést. Ez a pontossági mutató megegyezik a fogorvosok által végzett vizsgálatok sikerességével. Az innovatív technológia lehetővé teszi a fogíny egészségének lakossági szintű nyomonkövetését, és új lehetőségeket nyit meg a személyre szabottabb fogászati ellátás előtt.

 

A tanulmányt a HKU fogorvostudományi karának, a Hongkongi Chau Hai Főiskola számítástechnikai tanszékének, a Guangdong Műszaki Egyetem információs mérnöki karának és a Malajziai Egyetem fogorvostudományi karának kutatói végezték. A kutatás során kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciamodellt, amelyet több mint 567 különböző fokú gyulladásos ínyképet tartalmazó adathalmazon teszteltek. Ez a világ egyik első kutatása, amely során a mesterséges intelligenciát az ínygyulladás kimutatására használták.

 

A HKU vezető kutatója, Dr. Walter Yu-Hang Lam kiemelte, hogy a tanulmány eredményei kiemelten fontosak lehetnek az ínybetegségek korai felismerésében és kezelésében.

 

“Az emberek többsége nem jár rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra, és csak akkor keresi fel fogorvosát, ha a fájdalom már elviselhetetlen a fogágybetegségek végstádiumában. Ekkor a fogvesztés már elkerülhetetlen, és csak a drága rehabilitációs kezelések jelenthetenek megoldást. A kutatásunk bebizonyította, hogy a mesterséges intelligencia fontos szűrőeszköz lehet a fogínybetegségek - a parodontális betegségek egyik legfontosabb mutatójának - felismerésében és diagnosztizálásában, amely lehetővé teszi a korai beavatkozást és a jobb egészségügyi eredményeket az emberek számára” - mondta.

 

A mesterséges intelligencia használatát a fogászatban az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés övezi. A kutatók a technológia különféle alkalmazását vizsgálják a szuvasodás felismerésétől kezdve a kezelési eredmények előrejelzésén át a műfogak biomimetikus tervezéséig. A mesterséges intelligencia ínygyulladás feliserésében való használata ígéretesnek tűnő fejlemény, amely forradalmasíthatja az ínybetegségek felismerését, kezelését és akár megelőzését is.

 

Dr. Reinhard Chun-Wang Chau, a kutatócsoport társkutatója kiemelte az intraorális fényképek és az MI-technológia együttes használatának előnyeit: “Az intraorális fényképeknek köszönhetően a páciensek jobban odafigyelhetnek a nem megfelelően tisztított területekre, és korábban kereshetik fel fogorvosukat.”

 

Az együttműködésen alapuló kutatás jól mutatja az interdiszciplináris kutatás és tudáscsere erejét. A különböző tudományos- és földrajzi területek szakértőinek összefogásának hála, a kutatók olyan mesterséges intelligenciamodellt dolgozhattak ki, amely képes korai stádiumban felismerni az ínygyulladást, ez a felfedezés pedig fontos jelentőséggel bír az emberek egészségének szempontjából.

 

A projekt következő szakaszában Dr. Lam a mesterséges intelligenciaalapú rendszer közösségi használatát tervezi, hogy a technológia így az idősek és a hátrányos helyzetű közösségek számára is elérhetőbbé váljon, ezáltal javuljon a szájegészség, és csökkenjenek az egészségügyi egyenlőtlenségek.