5 alapfeltétel, ami alkalmassá tesz a fogfehérítésre

5 alapfeltétel, ami alkalmassá tesz a fogfehérítésre

A hófehér mosoly a jól ápoltság, jó egészség benyomását kelti – és nem utolsó sorban fiatalít. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy fehérebb mosollyal dicsekedhessünk!

 

A fehér mosoly már a római korban a gazdagság, jólét jele volt, ennek érdekében őrölt tajtékkő, borecet, szóda és hamu keverékével fehérítették a fogaikat. A hidrogén peroxidos kezelési mód nincs még száz esztendős, a sínes technológiát pedig fél évszázaddal ezelőtt találták fel, de hosszú évtizedeknek kellett eltelnie, mire elfogadottá vált.


Mivel a korról a fogak is árulkodnak – idővel a felszínükön található pórusok eltömődnek és emiatt sárgás színt öltenek - a fehérebb, szabályosabb mosoly akár tíz év mínuszt is jelenthet! A fogfehérítésre számos módszer kínálkozik az otthonitól, a kozmetikai fogfehérítésen keresztül a fogászati megoldásokig, ám nem mindenki alkalmas ezekre a kezelésekre. Mielőtt belevágnánk a fogfehérítésbe, gondoljuk át, mind az 5 alábbi feltételnek eleget teszünk-e!

1.Egészséges fogak

 

Az egészséges fogak alatt azt értjük, hogy a fogzománc sérülésmentes, érzékenységet hideg/meleg/nyomás hatására nem érzékelünk, nincs fogszuvasodás és nincs kezeletlen lyuk a fogainkon. Amennyiben a felsoroltak bármelyike fennáll, mindenképp kezeltessük a problémát és csak azután kezdjünk bele a fogfehérítésbe, máskülönben a világosításhoz használt anyagok, amelyek még egészséges fogakon is átmeneti érzékenységet okozhatnak, súlyosbíthatják a fennálló problémát. 

 

2. Egészséges ínyek

 

A fogíny gyulladása, vérzése, visszahúzódása, sérülése esetén a fehérítéshez használt peroxidok fájdalmat vagy akár kisebesedést is okozhatnak. A kezelést megelőzően, akár otthoni, akár rendelői módszert választunk, fontos a fogorvosi konzultáció!

Ha fogaink és ínyünk tökéletes állapotban van – és ezt szakember is alátámasztotta – akkor dönthetünk otthoni módszerek és rendelői beavatkozás mellett is, mivel ínyünk és fogaink képesek ellenállni a fehérítés során használt kémiai szereknek és a szabályok szigorú betartása mellet nem kell fájdalomtól vagy sérüléstől tartanunk.

 

3. Nincs tömés, fogpótlás a mosolytartományában


Elvi szinten nem jelent problémát, ha van, de számítanunk kell arra, hogy a tömések/pótlások nem reagálnak a fehérítő anyagokra, így a végeredmény nem lesz egységes, a pótlások/tömések színe eltérhet a többi fog árnyalatától. Természetesen rendelői fehérítés alkalmával igény esetén a fogorvos egységessé tudja tenni a tömések, pótlások árnyalatát a fehérített fogakéval.

 

4. Nincs gyökérkezelt fog a mosolytartományban

 

A gyökérkezelt fogak gyakran besárgulnak vagy beszürkülnek, ami, ha látszik, esztétikailag zavaró. Gyökérkezelt fog fehérítése elvi szinten lehetséges, de azt mindenképp bízzuk szakemberre!

 

5. Nem áll fenn várandósság, szoptatás

 

Várandósság vagy szoptatás időszakában nem végezhető fogfehérítés.

 

Ha minden feltétel adott a fogfehérítéshez, alaposan gondoljuk át az otthoni illetve rendelői fogfehérítés előnyeit és hátrányait, várható eredményét valamint lehetséges kockázatait. Számítsunk továbbá arra, hogy egyéni érzékenységtől függően néhány napig átmeneti fogérzékenységet tapasztalhatunk, valamint a kezelést követő napokban kerülnünk kell a dohányzást, a kávé, tea, kóla, vörösbor, vagy más sötéten színező italok és ételek, fűszerek valamint savas gyümölcsök, citrusok fogyasztását.   
Bár az otthoni fogfehérítők olcsóbbak és egyszerűen használhatónak tűnhetnek, ha a használati szabályokat nem tartjuk be szigorúan, vagy a sín pontosan nem illeszkedik a fogakhoz, esetleg kicsivel több fehérítőszert viszünk fel a fogakra és a sínt felhelyezve az ínyre is kerül belőle, akár fájdalmas sebeket is okozhatunk magunknak.  Legyen szó otthoni vagy rendelői fogfehérítésről, teljesen ép, egészséges fogak mellett is fontos a mértékletesség - a túlzásba vitt fogfehérítés szájüregi panaszokat okozhat.