Újdonság az esztétikai fogászatban

Újdonság az esztétikai fogászatban

A közép-európai lakosok közül nagyon sokan torlódott frontfogakkal rendelkeznek. Legtöbbször az alsó, de néha a felső metszőfogak vannak aszimmetrikus helyzetben. Ferdén vagy előre-, esetleg hátradőlve láthatóak a fogívben. A szükséges fogszabályzó kezeléseket fiatalkorban nem, vagy rosszul végezték el. A torlódást sokan nem veszik figyelembe, vagy egyszerűen idővel megszokják azt. Legtöbben lassúnak és drágának találják a felnőttkorban végzett fogszabályzást, ezért nem veszik igénybe. A cikkben egy, a frontfogak esztétikai megjelenését javító egyszerűsített eljárást mutatunk be, továbbá megmutatjuk az előnyeit a hagyományos módszerekkel szemben.

Eddig három klasszikus módszert ismertünk a frontfogak esztétikai megjelenésének javítására. Ezek alkalmazása, főként, ha nem kombinálva történik, ritkán vezetett tökéletes eredményhez.

 

1. Fogszabályzó kezelés, hogy a fogakat szabályos helyzetbe hozzuk.

2. Protetikai kezelés, a fogakat azért látjuk el koronával, hogy szabályos fogformákat kapjuk.

3. Fogfehérítés, hogy a fogak színét világosabbra változtassuk.

 

Eddig éveken át tartó fogszabályzó kezelést alkalmaztak ferde és torlódott fogak esetén. Ez általában az egész fogívre kiterjedt. A torlódást okozó helyhiányt mindkét fogív tágításával, sőt gyakran akár 4 maradó fog eltávolításával próbálták orvosolni. A fogszabályzó kezelés alatt számolni kellett a mindennapi szájhigiénia nehezebb fenntartásával, és az ezzel járó megnövekedett kárieszveszéllyel, valamint a brekettek és az ívek rontották a fogak esztétikai megjelenését. A szabálytalan alakú fogakat koronázással korrigálták, de ez jelentős foganyagveszteséggel járt.

Egyedül a fogfehérítés vezet gyakran jó, de általában nem tökéletes esztétikai eredményhez. Azonban a ferde és szabálytalan alakú fogak fehérítése nem jár valódi esztétikai előnyökkel.

Ez itt bemutatott új eljárás lényege, hogy két továbbfejlesztett módszer együttes alkalmazásából áll úgy, hogy megfizethető áron gyorsabb és jobb eredmények elérését teszi lehetővé.

 

1. Előzetes fogszabályzás sínekkel (preprotetikai fogszabályzás)

 

Ellentétben az egész fogsort érintő, hagyományos fogszabályzó kezelésekkel, ebben az estben csak a frontfogak kerülnek szabályozásra. Ezt sínek segítségével érik el (1. ábra). Általában 6 sín kerül felhasználásra, ami a fogakat egyre közelebb viszi a kívánt pozícióhoz. Sokkal hamarabb tudunk látható eredményeket elérni, mivel csak a fogsor egy része kerül szabályozásra. Ezt az eljárást preprotetikai fogszabályzásként is szokták említeni. A fogak szükséges nivellálása a második lépéssel egyidejűleg történik. A második lépésben kerámiahéjak kerülnek a fogakra.

1. ábra: A fogszabályzó sín.
1. ábra: A fogszabályzó sín.

Ennek a módszernek az a különlegessége, hogy a kívánt esztétikai eredményt évek helyett gyakran 12 hét alatt el lehet érni. Ezenkívül ezzel a módszerrel kisebb a recidíva esélye. Igaz, esténként még hosszú ideig egy retenciós sínt kell hordani az aktív fázis befejezése után.

 

2. Kerámiahéjak készítése

 

Jelentős mennyiségű foganyagot tudunk megkímélni az előzetes fogszabályzásnak köszönhetően. Lehetőségünk nyílik minimálinvazív, vagy preparálást nem igénylő héjak alkalmazására a jelentős foganyagveszteséggel járó koronák készítése helyett.

2. ábra: A héj.
2. ábra: A héj.

A második lépésben korrigáljuk azokat a fogakat, amelyeket a fogszabályzással nem sikerült tökéletes pozícióba hozni. A túlságosan hátradőlt fogak bukkális felszínét kerámiahéjakkal tudjuk úgy kiegészíteni, hogy harmonikusan illeszkedjenek a fogívbe. Az előredőlt fogakból a kellő mennyiséget elcsiszoljuk, és szintén a héjak segítségével tudjuk elérni a kívánt esztétikai eredményt.

 

3. Fogfehérítés

 

A kerámiahéjak rendkívül vékonyak (0,3-0,8 mm), ezért nagymértékű transzparenciával rendelkeznek. A fénysugarak áthaladnak rajtuk, majd a fogak felszínét elérve megtörnek, és részben visszaverődnek. Ez rendkívül előnyös a számunkra, ennek köszönhetően a műanyagból készült pótlásokkal szemben a kerámiahéjakkal sokkal természetesebb hatást lehet elérni. Szinte a fogak eredeti megjelenését utánozzák.

Viszont ez a tulajdonságuk hátrányos is lehet. A saját foganyag áttűnhet, ha az eredeti fogszínnél sokkal világosabb héjak készítését kéri a páciens. Emiatt a héj árnyalatokkal sötétebbnek látszódhat.

Ebben az esetben szükség van a fogak fehérítésére a fogszabályzást követően, és csak ezután kezdünk neki a héjak készítésének.

Ha ezeket az eljárásokat kombináljuk – előzetes fogszabályozás, fogfehérítés, héjak készítése –, akkor a fogak esztétikai megjelenésének a javítása, akár bonyolult eseteknél is, jelentős foganyagveszteség nélkül, gyorsan, hatékonyan és viszonylag alacsony költségek mellett elvégezhető.

 

Esetbemutatás

 

Az előbb ismertetett módszer hatékonyságát egy bonyolult eset segítségével szeretnénk bemutatni. A kiindulási állapotról készült felvételeken látható, hogy a fogak rendkívül torlódott és dőlt helyzetben vannak (3., 4. a és b ábra). Általában úgy gondoljuk, hogy ami egy nehéz esetnél beválik, az egy egyszerűbbnél garantáltan működni fog.

3. ábra: A kiindulási állapot. 4. a–b. ábra: Gipszmodell a kiindulási állapotról.
3. ábra: A kiindulási állapot.
4. a–b. ábra: Gipszmodell a kiindulási állapotról.

A várható végeredményt viasszal felépítjük a gipszmintára, ez a wax-up. A segítségével bemutathatjuk a páciensnek, hogy milyen esztétikai eredményre számíthat a kezelés végén (5. a és b ábra).

A kezelés során először „szeparáljuk” a fogakat, azaz enyhén redukáljuk a fogak szélességét egy polírcsík segítségével. Ez a legtöbb esetben 0,2 mm foganyag elvételét jelenti. Ez a mennyiség elvétele nem okoz károsodást a fogban, nem jár fájdalommal, és a páciens környezete számára sem feltűnő. Ezzel a beavatkozással elegendő teret nyerünk, hogy megkezdhessük a fogak mozgatását. Ezt követően történik a lenyomatvétel, majd a fogtechnikus elkészíti a laborban az első sínt.

5. a–b ábra: A kezelés várható eredményének bemutatása. 6. a–d ábra: Kiindulási felvétel a felső fogívről (a). Jelentős mértékű javulás látható a 12 hetes fogszabályzó kezelés után (b). Kiindulási állapot az alsó fogívről (c). A 12 hetes fogszabályzó kezelés után látható állapot (d)
5. a–b ábra: A kezelés várható eredményének bemutatása.
6. a–d ábra: Kiindulási felvétel a felső fogívről (a). Jelentős mértékű javulás látható a 12 hetes fogszabályzó kezelés után (b). Kiindulási állapot az alsó fogívről (c). A 12 hetes fogszabályzó kezelés után látható állapot (d)

Egy sínt két hétig hordanak a páciensek, ez­alatt a sínek, a kialakításuknak köszönhetően, a kívánt irányba mozgatják a fogakat.

A páciens 12 hét alatt 6 különböző sínt viselt az itt bemutatott esetben. Megfigyelhető, hogy a kezelés első lépésének eredményeként sokat javult a fogak helyzete (6. a–d ábra), de a kívánt végeredményt csupán fogszabályzással nem lehetett elérni.

Ezután következett a fogak fehérítése. A kezelés harmadik és egyben utolsó lépéseként 6 darab héj felhelyezésével korrigáltuk a fogszabályzás után fennálló helyzeti rendellenességeket, valamint az alaki és színbeli eltéréseket.

A kezelés végeredményével a páciens maximálisan elégedett volt. Az elért eredmény egyezett a beavatkozások megkezdése előtt bemutatott modellen láthatóval (7. ábra).

7. ábra: Fogfehérítéssel és a felső fogak héjakkal történő ellátásával elért végeredmény.
7. ábra: Fogfehérítéssel és a felső fogak héjakkal történő ellátásával elért végeredmény.

 

Összefoglalás

 

A kedvezőtlen kiindulási helyzetből, mindössze 14 hét alatt sikerült a páciens harmonikus esztétikai megjelenését biztosítani. A páciensnek, statisztikai szempontból, nem kell komolyabb fogorvosi beavatkozásra számítania a következő 20 évben. Ezt az időszakot az esztétikus megjelenésű fogainak köszönhetően önfeledt nevetéssel töltheti, ami nagyban hozzájárul az életminőség javulásához.

Forrás: Dental.hu, Dental Press