Hogyan csökkentsük a szájüregi rák kockázatát?

Hogyan csökkentsük a szájüregi rák kockázatát?

A dohányzás kerülése, a megfelelő szájhigiénia és a humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás segíthetnek csökkenteni a szájüregi rák kialakulásának kockázatát.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás, a napfény, valamint a HPV bizonyos törzsei növelhetik a szájüregi rák kialakulásának kockázatát.

Bár a kockázat teljesen nem kiküszöbölhető, az életmódunkban tett bizonyos változtatásokkal, valamint a kockázati tényezők ismeretével jelentősen csökkenthető a szájüregi rák kialakulásának kockázata.

Az alábbi cikk a szájüregi rák kockázatának csökkentésének különböző módjait, a rákra utaló korai tüneteket, valamint azt járja körül, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

 

A dohányzás kerülése

 

A dohányzás növeli a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, ideeértve a szájüregi laphámrákot is, a szájüregi daganatos megbetegedések leggyakoribb formáját. Az emberek a dohányt különböző formákban használhatják, például:

 

●      cigaretták

●      szivarok

●      füstmentes dohány

●      pipák formájában.

 

A dohányfüst olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a száj, a torok és más testrészek sejtjeit. A károsodott sejtek nem megfelelően növekednek, ez pedig a rák kialakulásához vezethet.

A füstmentes dohánytermékek is növelhetik a rák kockázatát azokon a területeken, amelyekkel érintkeznek, például az ajkakon, az ínyen és az arc belső részén.

A 2020-as szakirodalmi áttekintés emellett kiemeli a dohányzást és az alkoholfogyasztást együttesen, mint a szájüregi rák elsőszámú kockázati tényezőjét.

A dohányzásról való leszokás és a dohányzás el nem kezdése kulcsfontosságú a kockázat csökkentésében, akár évekig tartó, erős dohányzás esetén is.

 

HPV-oltás

 

A HPV a vírusok egy csoportja, amely a nemi szerveket, a szájat és a torkot is megfertőzheti.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint az Egyesült Államokban 10-ből 7 esetben a HPV okozza a torok hátsó részét érintő rákos megbetegedést, a garatrákot.

A 2018-as szakirodalmi áttekintés a HPV 16-os és 18-as típusát emeli ki, mint törzseket, amelyek növelhetik a szájüregi rákos megbetegedések kockázatát.

A HPV-oltások a leggyakoribb, magas kockázatú HPV-törzsek ellen nyújtanak védelmet. A vakcina segíthet csökkenteni az egyes HPV-törzsek általi fertőzések valószínűségét, ezáltal csökkenteni a szájüregi rák kialakulásának kockázatát.

 

Bételdió rágás

 

Egy 2022-es cikk kiemeli, hogy az bételdió rágása komoly kockázatot jelent a szájüregi rák kialakulásának szempontjából. A bételdió a bételrágáshoz használt “csomag” egyik összetevője, amely a cikk írója szerint Taiwan ismert szájüregi daganatos megbetegedéseinek körülbelül feléért felelős.

A bételdió rágása emellett ronthatja a szájüregi rákban szenvedők esélyeit is.

 

Megfelelő szájhigiénia

 

Egy 2019-es szakirodalmi áttekintés szoros kapcsolatot mutatott a nem megfelelő szájhigiénia és a szájüregi rákos megbetegedések között. A rossz szájhigiénia a fej és a nyaki daganatok kialakulásának kockázatát is növeli.

Az Amerikai Fogászati Szövetség az alábbi lépéseket emeli ki a megfelelő szájhigiénia fenntartásához:

 

●     napi kétszeri fogmosás

●     fluoridtartalmú fogkrém használata

●     fogselyem napi használata a fogközök tisztántartásához

●     a fogkefe cseréje 3-4 havonta

●     kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás

●     rendszeres fogászati szűrővizsgálat.

 

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás

 

Egy 2021-es cikk szerint a bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben, halakban és állati eredetű termékekben található mikrotápanyagok segíthetnek a szájüregi- és más daganatos megbetegedések kialakulásának megakadályozásában.

A cikk szerzői szerint ez a jótékony hatás a mikrotápanyagok gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antiproliferatív és antiangiogén tulajdonságainak köszönhető.

Azonban a táplálkozás és a szájüregi rák közötti kapcsolat megértéséhez további kutatások szükségesek.

Innen megtudhatod, hogyan alakíthatsz ki kiegyensúlyozott étrendet.

 

Napsugárzás elleni védelem

 

Az Amerikai Rákellenes Tárasaság (ACS) szerint az ajakrák gyakrabban fordul elő akkor, ha valaki több napsugárzásnak van kitéve, például azoknál, akik a szabadban dolgoznak.

Ha valaki a szabadban tartózkodik, különösen napsugárzásnak kitett környezetben, érdemes megóvni az ajkakat a túlzott napsugárzástól fényvédőt tartalmazó ajakbalzsammal vagy széles karimájú kalap viselésével.

 

A szájüregi rák korai jelei

 

Az alábbi korai jelek szájüregi rákra utalhatnak:

●     nem múló szájfekélyek

●     fehér vagy vörös foltok az ínyen, a nyelven, a mandulán vagy a szájnyálkahártyán

●     a szájban jelentkező, megmagyarázhatatlan fájdalom

●     nyelési nehézség

●     csomó a szájban vagy a torokban

●     rekedtség vagy a hang megváltozása

●     duzzanat

●     torokfájás vagy olyan érzés, mintha valami beszorult volna a torkunkba

●     szájzsibbadás

●     fülfájás

●     a harapás megváltozása

●     meglazult fogak

●     megmagyarázhatatlan fogyás

 

Mikor kell felkeresni az orvost?

 

Az ACS akkor javasolja egészségügyi szakember felkeresését, ha valaki két hétnél tovább tapasztalja a szájüregi rák valamelyik korai tünetét.

Ebben az esetben az orvos vagy a fogoros alapos vizsgálatot végez, és javasolja  további vizsgálatok elvégzését vagy beutalót ad a megfelelő szakemberhez.

 

Összefoglalás

 

A dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, a humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás, valamint a kiegyensúlyozott, egészséges étrend segíthetnek csökkenteni a szájüregi rák kialakulásának kockázatát.

A rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel, valamint a kockázati tényezők és a korai tünetek ismerete szintén segíthet abban, hogy a szájüregi rákot a legkoraibb stádiumban felismerjük és kezeljük.

Ha bárki két hétnél tovább tapasztalja a szájüregi rákra utaló tüneteket, mindenképpen keresse fel orvosát!