Egészségügyi kockázattal járnak a szájpiercingek

Egészségügyi kockázattal járnak a szájpiercingek

A szájban és környékén lévő testékszerek nemcsak azért veszélyesek, mert a szájüregben magas a fertőzések kockázata, hanem azért is, mert a piercingek gyakran károsítják a fogínyt és a fogakat is.

 

A szájpiercingeket, amelyek a kamaszok és a fiatal felnőttek körében a legnépszerűbbek, főként az ajkakba, az ajakfékbe, a nyelvbe és az orcába helyezik be. Ezeken a területeken azonban gyakran fordulnak elő szövődmények, és nem ritkák a hosszú távú mellékhatások sem.

 

A nyelv- vagy az ajakpiercing esetében visszafordíthatatlan idegkárosodás is bekövetkezhet. Különösen a nyelvpiercing okozhat hosszan tartó vérzést és duzzanatot. Ha a testékszer behelyezését nem steril körülmények között végzik, fertőzések is előfordulhatnak, és már egy kisebb fertőzés is csúnya keloid heg kialakulásához vezethet. A kevésbé súlyos szövődmények közé tartozik az átmeneti beszéd és rágási zavar, ami fokozatosan elmúlik.

 

A piercing fémrészei által okozott mechanikus stressz következtében a testékszer hosszú távú viselése maradandó sérülést okozhat a fogínyben és a fogakban is. Nyelvpiercing esetében a beszéd, a rágás és a nyelvmozgások közben a fémes részek a fogakhoz ütődnek, ami idővel hajszálvékony repedéseket okoz a fogzománcon. Ez később a fogak hideg- és hőérzékenységhez, a fogideg irritációjához vagy fogszuvasodáshoz vezet. A károsodás magas kockázata miatt a nyelvpiercinggel rendelkező betegeknek nem is javasolt kerámiaprotézis beültetése.

 

Ajakpiercing esetében a testékszer a szájüregben lévő része a fog látható része alatti fogínnyel van egy szintben. A fogíny állandó dörzsölése az íny visszahúzódását és a foggyökerek illetve az alatta lévő csont károsodását okozhatja. Az ajakpiercinget viselők körében gyakori a fogínykárosodás.

 

A szakértők azt javasolják, hogy az ilyen kockázatok megelőzése érdekében a szájpiercinget viselők rendszeresen járjanak fogászati kontrollvizsgálatra, hogy a testékszert azonnal el lehessen távolítani, amint a károsodás első jeleit felfedezik.

 

Forrás: dental.hu, medipress.hu