Mi az az arcüreg-emelés, és kinek lehet rá szüksége?

Mi az az arcüreg-emelés, és kinek lehet rá szüksége?

Az arcüreg-emelés egy speciális csontpótlási technika, amire azoknak lehet szüksége, akiknek implantációs beavatkozásra van szükségük, és nem elég erős, vagy nem elég vastag az állcsont. Az eljárás szájsebészeti műtét, általában helyi érzéstelenítéssel végzik, és megbízható, jól körülírt műtéti eljárásról van szó.

Talán ijesztően hangzik, de az arcüreg-emelés, vagyis a sinus lift nem egy óriási műtét, egyszerű sájszebészeti eljárás, és akkor lehet rá szükség, ha implantációs beavatkozás miatt meg kell vastagítani az állcsontot. Anatómiai sajátosságok, vagyis a túl tág arcüreg, vagy az arcüregbe benyúló foggyökerek, esetleg korábbi gyulladások, foghúzások, fogvesztések következtében is kialakulhat a vékony felső állcsont, az eljárásra pedig azért van szükség, hogy a fogbeültetés során ne érje károsodás az arcüreget. Ha nem elég vastag és erős a felső állcsont, az implantátumot nem lehet behelyezni, így előzetesen meg kell azt erősíteni.

Az ilyen eljárásokat először mindig egy alapos orvosi vizsgálat, röntgen és CT előzi meg. Zavaró tényező lehet a szezonális allergia, ha valaki ettől szenved, az eljárást olyankorra időzíthetik, amikor a tünetei nem jelentkeznek.

 

Az arcüreg-emelés lehet zárt vagy nyitott technikájú. Előbbi, vagyis a belső arcüreg-emelés akkor szükséges, amikor az implantátum felett kevés, vagyis csak 1-2 milliméternyi csontos alapzat hiányzik. Ez esetben az implantátumnak már előkészített furaton keresztül, egy speciális eszközzel emelik meg az arcüreg csontját, vagyis bejuttatják a csontpótló anyagot. Az úgynevezett Summers-technikát 1994-ben jegyezték be, és valójában részese a fogbeültetésnek, a páciens nem veszi észre, hogy azon kívül bármi más történne vele. Helyi érzéstelenítéssel végzik, nem kell hozzá altatás.

 

A nyílt arcüreg-emelést akkor végzik, ha a csonthiány nagyobb mértékű, és nem csak néhány millimétert kell kipótolni a felső állkapocsról. Ebben az esetben az ínyen keresztül nyitják meg az állcsont külső felén a csontablakot, majd lefedik az új csontanyagot egy speciális membránnal, ami segíti a gyógyulást. Ez történhet két szakaszban, az első szakasz ilyenkor a csontbeültetés, a második pedig a fogpótlás, de ezt is meg lehet oldani egyszerre, egy szájsebészeti beavatkozás során is. Ezt a technikát egyébként már 1977 óta ismeri a szakma, jó minőségű csontot lehet vele “növeszteni”.

De hogy mi is az pontosan, amivel ilyenkor kipótolják a hiányzó csontot? Lehet mesterséges csontszövet, ami alloplast anyagból készül, és egyébként természetes formájában a fog egy természetes alkotóeleme. Létezik természetes eredetű csontpótló anyag is, ami tulajdonképpen ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövetet takar.

 

A sinus lift általános gyógyulási ideje 4-9 hónap, ami persze attól is függ, hogy sikerült-e egyszerre elvégezni az implantálást is, vagy erre később kerül sor. A szakorvos írhat fel antibiotikumot, és a pácienst elláthatja néhány tanáccsal (például azzal, hogy ne fújjon orrot, ne tüsszentsen erősen, és ne fogyasszon tejtermékeket és apró magvas ételeket), ezeket érdemes betartani a minél teljesebb és gyorsabb gyógyulás érdekében. A beavatkozás után 7-10 napon belül kerül sor az első kontrollra, amikor a varratokat is eltávolítják a beavatkozás helyéről.

 

Források:

https://merjmosolyogni.hu/sinus-lift-vagy-arcureg-emeles-csontpotlas-felso-allcsontban/

https://dentoplant.hu/specialis-csontpotlas-a-felso-allcsonton-avagy-arcureg-emeles-sinus-lift

https://medicoverdental.hu/szajsebeszet/arcuregemeles/