Hogy ne legyen ijesztő a gyereknek a fogorvos?

Hogy ne legyen ijesztő a gyereknek a fogorvos?

Sokan felnőttkorban is rettegnek a fogorvostól, egy gyerek számára pedig ez a közeg még ijesztőbb lehet. Kiszolgáltatott helyzetbe kerül, matatnak a szájában, tűt, fúrót, rémisztő eszközöket lát, egyes esetekben még akár fájdalmat is érezhet. A szülő is sokat tehet azonban azért, hogy a gyerek ne rettegjen a fogászati kezelésektől, és azért is, hogy egyértelmű legyen számára a fogápolás fontossága.

 

A gyereknek minden játék, ezért elsősorban az a fontos, hogy a szülő megtanítsa neki: a fogmosás is lehet az. Ehhez az alap az, hogy a gyereket már az első tejfogak kibújása előtt hozzászoktassa ahhoz, hogy a “szájában turkál”, vagyis az ínyt és a szájüreget benedvesített gézdarabbal vagy ujjra húzható puha szilikon fogkefével lehet tisztítani. Aztán az első fogak kibújásakor a fogkeféhez is el lehet kezdeni hozzászoktatni a gyereket, jó ízű gyerekfogkrémmel, játékos fogkefével. Eleinte persze a szülőnek kell mosnia a gyerek fogát, de lassan be lehet vonni a rutinba a picit is, játékosan, mondókákkal, feladatokkal, hogy élmény legyen számára a fogmosás.

 

Ilyenkor érdemes még kis fejű, puha sörtéjű fogkefét választani, és az is jól jöhet, ha vaskos markolata van, amit a gyerek jól meg tud fogni. Egy 10-12 hónapos gyereket már be lehet vonni a fogmosásba - valószínűleg eleinte csak játszani fog vele, de már ez is sokat segít abban, hogy hozzászokjon: fogat bizony kell mosni.

A fogorvos megint egy másik kategória: új helyszín, új emberek, kiszolgáltatott helyzetbe kerül a kicsi. Pedig az első tejfogak megjelenése után már érdemes félévente szűrésre vinni, így kifejezetten fontos lehet, hogy az első néhány alkalom ne legyen számára a szükségszerűnél kellemetlenebb.

A gyerekfogászat a többi fogorvosi szakmához képest speciálisabb, hiszen nemcsak a szakmájához kell jól értenie a szakembernek, de a gyerekekkel is jól kell bánnia. Fontos, hogy olyan fogorvost válasszon a szülő, aki megfelel ennek a kritériumnak, akár ajánlás alapján is, hiszen az első benyomás döntő lehet a gyerek számára. Ha sikerül jó fogorvost választani, jó esély van arra, hogy a pici nem fog félni a jövőbeli kezelések során.

 

Ha azonban a gyerek már a szorongás jeleit mutatja, érdemes rájönni, mi okozza nála a problémát: az eljárások során tapasztalható nehezebb levegővétel, a potenciális fájdalom, a tehetetlenség? Ha megvan a szorongás oka, akkor könnyebb megszüntetni is: egy jó gyerekfogorvos például figyelhet arra, hogy a kezelések során a gyerek megfelelően, megszokottan tudjon lélegezni még akkor is, ha azzal néha meg kell akasztani a folyamatot, és arra is ügyelhet, hogy a kicsi visszanyerjen a kontrollból, és ne érezze magát kiszolgáltatottnak.

A szülő is tehet az ellen, hogy az ilyen félelmek kialakuljanak vagy elhatalmasodjanak a gyereken. Érdemes például

●      rendszeresen vinni szűrésre a gyereket, hogy a fogorvos ne legyen egy ritka, félelmetes esemény,

●      a megfelelő fogorvost kiválasztani, aki ért is a gyerekekhez, és türelme van hozzájuk,

●      elmondani a gyereknek, mi fog történni, de kihagyni az ijesztő részleteket (például a ”fúrás” szó félelmet kelthet a gyerekben, érdemesebb az ilyen eljárásokat inkább kedvesen körbeírni),

●      jó példát mutatni, és rendszeresen fogorvoshoz járni,

●      és persze figyelni az otthoni higiéniára, hogy minél kevesebb kellemetlen eljáráson essen át a gyerek.

 

Források:

https://moriczdental.hu/gyermekfogaszat-gyermekfogaszat.html

https://familydentistryofnewjersey.com/blog/my-child-freaks-out-at-the-dentist-ways-to-help-dental-anxiety-in-kids

https://www.drnagydora.hu/2020/05/10/fogmosas-gyerekeknek-minden-tudnivalo-egy-helyen/