Hallottál már a kozmetikai fogászatról?

Hallottál már a kozmetikai fogászatról?

Míg a fogászat eredeti célja a fogak, a szájüreg, a fogíny és a rágóizmok egészségének helyreállítása, a kozmetikai fogászati beavatkozások esztétikai célokat szolgálnak.

Az esztétikai fogászatról már sokat hallhattunk, de nemrég egy újabb kifejezésre lehettünk figyelmesek, a kozmetikai fogászatra. Mit jelent pontosan ez a kifejezés és miben tér el az esztétikai fogászattól? A kozmetikai fogászat az esztétikai fogászat továbbfejlesztett változata. A kifejezés arra utal, hogy egy adott fogászati kezelést elsődlegesen szépészeti céllal végeznek, mégpedig átfogó megközelítéssel, sajátos módszerekkel és eszközökkel. A tökéletes mosoly eléréséhez nem elegendő csupán a természetes fogazat helyreállítása, fehérítése, hanem a páciens igényeinek megfelelően sokszor jóval összetettebb beavatkozásra, akár kezelési sorozatra lehet szükség.

A hibátlan mosolyhoz vezető út első lépése a mosoly tervezés, majd a páciens fogazatának legesztétikusabb helyreállítása következik egy fiatalosabb mosoly elérése érdekében. A kozmetikai fogászat a következő kezeléseket kombinálhatja:

 

-        ínyplasztika

-        fogfehérítés

-        kerámia héjak

-        gummy smile (ínymosoly) korrekciója

-        mosoly augmentáció a szélesebb mosolyért

 

ÍNYPLASZTIKA A TÖKÉLETES MOSOLYÉRT

 

Az ínyplasztika segítségével orvosolhatók egyrészt az ínyvisszahúzódások, másrészt a szabálytalan fogíny kontúrok. Fognyaki ínyvisszahúzódás kezelésére leggyakrabban ínybeültetést, vagyis sajátszövetes ínypótlást alkalmaznak a szájpadlásról levett szövetdarabkák segítségével.

 A fogíny szabálytalan kontúrjai mosolygáskor zavaróak lehetnek. Ezeket a hibákat, szabálytalanságokat úgynevezett perio plasztikai sebészeti beavatkozással lehet korrigálni a mosolytervezést követően. A tervezéssel láthatóvá tett az ideális végeredményt precíziós sebészi beavatkozással valósítják meg. Alapesetben elég az íny kontúrján alakítani, de előfordul, hogy a csontos alapokon is változtatni kell az optimális végeredményért. A gyógyulási időt követően kerámia héjak felragasztásával tehető még esztétikusabbá a mosoly.

 

KOZMETIKAI FOGFEHÉRÍTÉS



A kozmetikai fogfehérítés viszonylag új fogalom, ami kevésbé tömény anyaggal történő, kímélő fogfehérítést takar. Az alapesetben 3X15 perces fájdalommentes kezelés során mintegy három árnyalatnyi világosítást tudnak garantálni. Egészségtudatosak számára bio fogfehérítés is elérhető, ami egy szódabikarbóna hatóanyagú géllel történik.  A gélt egy sínbe fecskedezik, a sínt felhelyezik a fogakra, majd megvilágítják LED lámpával. 15 perc elteltével leveszik a sínt és friss géllel megismétlik az eljárást.

 

FOGÁSZATI FOGFEHÉRÍTÉS

 

A fogorvosi rendelőben elvégzett legkorszerűbb fogfehérítés mindössze 50 percet vesz igénybe. Ennek során alapos fogínyvédelem kialakítása után egyenként viszik fel a fogakra a fehérítő gélt, és megvilágítják magas teljesítményű LED fényforrással. A kezelést megelőzően minden esetben elvégzik a fogkő és egyéb rárakódások eltávolítását, hogy egyrészt ne akadályozzák a fehérítő szer hatását, másrészt makulátlanul tiszta fogfelszínen dolgozhassunk, így a klinikai fehérítés során látványosan világosodik a zománc.
Mivel a hidrogén-peroxidot akár 3-4 napos elhúzódó kellemetlen érzékenységet is okozhat érdemes  alacsony koncentrációjú karbamid-peroxiddal fehéríttetni, ami lépésről lépésre építi fel a fogszínt minimális vagy nulla érzékenység mellett. Fehérítés után zománcvédő réteget és vitaminokat visznek fel a fogra, ami erősíti és hidratálja a fogzománcot, valamint speciális otthoni utóápoló anyagokkal látják el a pácienst. Az eredmény fenntartására nagyjából félévente fenntartó fogfehérítést végeznek, ami mindössze 15 percet vesz igénybe. A fogfehérítést követően l
egalább 3 napon keresztül kerülni kell a dohányzást és a kávé, tea, kóla, vörösbor, vagy más sötéten színező italok és ételek, fűszerek valamint savas gyümölcsök, citrusok fogyasztását. Szintén nem javasolt színes szájvíz vagy fogkrém használata. Fontos tudni, hogy nem mindenki alkalmas a fogfehérítésre, vannak esetek, amikor a zománc nem reagál kellőképpen – ilyen esetekben a kerámiahéj jelenthet megoldást. 

 

GUMMY SMILE KORREKCIÓJA


Van, akinek mosolygás közben túlzottan felhúzódik a felső ajka és jelentősen kilátszanak a fogínyei – ez az úgynevezett ínymosoly. Ha esztétikailag zavaró, érdemes kozmetikai fogászathoz folyamodni, mivel lézersebészeti módszerrel gyorsan – sok esetben azonnal -, fájdalommentesen megszüntethető. 

 

MOSOLY AUGMENTÁCIÓ

 

A kifejezés a mosoly megnagyobbítását, szélesítését takarja. Előfordul, hogy a fogak nem töltik ki esztétikusan a mosolygó ajkak közti teret, vagy nem adnak megfelelő alátámasztást az ajkaknak – azaz nem elég széles a mosoly. Ezen a problémán segíthet a fogszabályozás vagy ha gyors változásra vágyunk, akkor a kerámiahéjak, amelyekkel minimális beavatkozás mellett látványos eredmény érhető el.