Miért alakulnak ki fogproblémák gyerekkorban?

Miért alakulnak ki fogproblémák gyerekkorban?

A legtöbben tudjuk, hogy a rossz fogak egyrészt örökletesek, de javarészt a rossz életmódnak, túl sok cukor, kávé, savas és elszíneződést okozó ételek és italok fogyasztásának, a rossz szájhigiénia következményei. De mi a helyzet a gyerekekkel? Miért lehet rossz egy gyerek foga, ha egyszer nem tömjük édességgel, és ügyelünk a megfelelő fogmosásra is?

 

A legkézenfekvőbb válasz egyszerűen az, hogy a rossz fogak genetikai háttérre vezethetők vissza. A gyerekkori fogproblémák nagy része erre vezethető vissza, ezt pedig sem a szülő, sem a gyerek nem tudja érdemben befolyásolni. Persze lehet a betegségek kialakulásának esélyét csökkenteni, ez viszont odafigyelést igényel.

 

A fogszuvasodás kialakulásának megelőzésére már igazán kicsi korban, a tejfogak megjelenésénél oda kell figyelni. Kevesen tudják, de egyáltalán nem mindegy, hogy a tejfogak milyen állapotban vannak, hiszen az egészségük alapfeltétele annak, hogy később a maradandó fogak is a legjobb esélyekkel induljanak. Ráadásul az egészséges tejfog garantálja, hogy a gyerek megtanul helyesen harapni, rágni, és a beszédhangokat is megfelelően képzi.

 

A tejfogakat azért is nagyon érdemes megfelelően tisztítani, mert a zománcfejlődés ebben a korban még nem fejeződött be, így a fogak sokkal érzékenyebbek, nincsen annyi ásványi anyag bennük, ezért a szuvasodási folyamatok gyorsabban zajlanak le bennük, akár 1-2 hónap alatt, míg a maradó fogak esetében ez fél év is lehet. Tejfogak esetén a szuvasodás leggyakrabban a felső metszőfogakat érinti először, ugyanis a nyál védő és tisztító hatása miatt az alsó fogak többnyire épek. Az elváltozást először tejfehér elszíneződés jelzi, ha ez feltűnik a szülőnek, azonnal érdemes fogorvoshoz fordulni.

 

A gyerekek szájápolását már az első fogak megjelenése előtt érdemes elkezdeni, benedvesített gézdarabbal vagy ujjra húzható puha szilikon fogkefével lehet tisztítani a szájüreget. Ez nemcsak a higiénia szempontjából fontos, hanem azért is, hogy megalapozzuk, hogy a gyerek később ne ódzkodjon, idegenkedjen a fogmosástól sem. Az első fogak megjelenésével jöhet a fogmosás: gyerekfogkrémmel és gyerekfogkefével naponta legalább 2 alkalommal érdemes tisztítani a tejfogakat, alkalmanként legalább 3 percen keresztül. Később a gyereket érdemes türelmesen megtanítani arra, milyen a jó fogmosás, hogyan érje el az összes fogát, eleinte valószínűleg a szülőknek is segíteni kell abban, hogy minél alaposabban tudja elvégezni a feladatot.

 

Ha szeretnénk, akár barázdazárásra is elvihetjük a gyereket, ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy szükséges lehet. Ez egy teljesen fájdalommentes eljárás, a a kisörlő és nagyörlő fogak rágófelületén található fogbarázdák feltöltését jelenti. Ezek a barázdák, ha túl mélyek, nehezen tisztíthatók, ezért akár elősegíthetik a fogszuvasodás kialakulását is. Egy másik eljárás, amivel a tejfogak szuvasodását meg lehet előzni, az úgynevezet a lokális fluorid kezelés.

 

Persze nagyon fontos, hogy a gyereknél az életmóddal is megelőzzük a fogszuvasodást: ne adjunk neki túl sok cukros ételt és italt, a leggyakoribb fogszuvasodást kiváltó ok ugyanis ebben az időszakban az éjszakai cukros tea cumisüvegbe töltve, a szénhidrátok, amelyektől savas közeg alakul ki a szájban, amely akár órákig is áztathatja a fogakat, és a szájban lévő baktériumok a cukrot lebontva szintén savat képeznek. A megfelelő étrend tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek fogai egészségesek maradjanak.

 

Források:

https://moriczdental.hu/gyermekfogaszat-gyermekfogaszat.html

https://www.mesterdent.hu/blog/2020/05/19/A-tejfogak-apolasa-es-a-gyermekek-szajhigieniaja/

https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/09/07/a-gyerekkori-fogszuvasodas-akar-mar-egy-eves-kor-alatt-is-elkezdodhet/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tooth-decay-caries-or-cavities-in-children