A rovat szakértője

Dr. Hargitai Máté

Dr. Hargitai Máté

gyökérkezelés specialista
7 válasz

 Rendelő weboldala

 1085 Budapest, Stáhly utca 2/a, 5.emelet 1. Kapucsengő:51

Tegye fel kérdését Ön is!

Gyökérkezelés, endodoncia

  Anonymous

  2024.04.24. 10:17

Tisztelt Dokror úr!
Segítsèget,véleményt szeretnèk kérni.
Rendszeressen fél èvente járok fogorvoshoz ellenőrzèsre.
1ève volt hid csere a jobb felső fogsoromon.
Remélem jól irom a számozásokat.
A 6.-os fogamon korona van,5 ,4.-es fogam hiányzik igyhát hiddal van megoldva és a 3.-as fogamon van korona.2.-es fogam tömve van de azon nincs korona.
1éve korona -hid cserénél gyökèrkezelve lett a 3.-as fogam amire aztán vissza került az új hid-korona.
Fogorvost vàltottam a csere utàn,mert se a végeredmèny se az orvos stilusa nem volt elfogadható.
3hónapja melegre érzékeny lett hátul a fogam,karapáskor nem érzek semmit.Nem tudtam eldönteni,hogy melyik érzékeny a 3.-as vagy a 2.-es.3D röntgen semmi gyulladás vagy szuvasodást nem mutatott..2x is lett röntgen készitve.
Az új fogorvosom a 2.-es fogamra gondol,hogy az érzékeny és azt kellene gyökérkezelni.
Viszont mostanra egyértelmüen azt érzem,hogy a korona alatti 3.-as fogam szúr ,feszül ,érzékeny csak melegre..hidegre nem.
Vagy elöfordulhat,hogy tényleg a 2.-es foggal van a gond és becsap ès a 3.-as èrzem érzékenynek melegre?
Kèrdésem az lenne,hogy koronán kereszül is lehet sikeresen gyökérkezelést vègezni?
Illetve mi lehet a gond,ha alapból a másik orvos már gyökérkezelte.
Nagyon aggódom,hogy nehogy foghúzás legyen a vège.
Az orvos vélemènyét sajnos csak májusban tudom kikérni amikor megyek a kezelésre.
Vagy jobb ha leszedi az egészet és ugy gyökérkezeli?
Ne haragudjatok,hogy hosszú lett az irományom.
Nagyon szépen köszönöm ha válaszol!

Tisztelettel:Sz.Zsuzsi

Válasz: Gyökérkezelés,implantátum.

Kedves Zsuzsa!
Nehéz kérdés, főleg látatlanban. A meleg érzékenység egyértelmüen akkor szokott jelentkeni, ha egy fog elhal. Ilyenkor hideget nem érez, meleget is csak azért mert a fogban keletkező gázok, váladékok tágulni szeretnének a melegben és feszítést okoznak.
Ha még nem gyökérkezelt foga (2es) érzi a jéghideget, akkor valószínűleg nem ő áll a háttérben.
Ct felvételen, ha elég jó minőségű általában el lehet dönteni, mi a baj. Budapesten van olyan CT központ ahol mesterséges intelligencia segíti a bizonytalan diagnózisokat.
A hídon keresztül is végezhető jó minőségű gyökérkezelés, ha a híd új(szerű) és kifogástalan, bár sokkal nehezebb és kozkázatosabb, ezért itt fontos a nagyítás és ilyenirányú tapasztalat. Érdemes lehet a híd hátsó pillérét is megvizsgálni.

Személyes vizsgálat után természetesen többet lehet mondani, ha érdekes szeretettel várjuk a Hargitai Dental Studio-nál

drhargitai.hu
06706243909

  Anonymous

  2024.04.24. 09:57

Üdvözlöm!Van egy nagyon rég gyökérkezelt fogam amiből kiesett a tömés pár éve 2szer is bàr utana belőtt tömve.Rà pàr hònapra elkezdett foltokba hullani a hajam.Ön szerint lehet összefüggès?Csatolok panoràma felvètelt is ha van rá lehetőség .

Válasz: Győkérkezelt fog

Igen, lehet összefüggés. A fogban, illetve alatta a csontban, a gyökerek csúcsán zajló, fertőzéses eredetű gyulladás sokszor helyileg nem okoz panaszt, de távoli helyeken tüneteket produkál (pl izületi panasz, bőrelváltozás, foltos szőr- vagy hajhiányt).

Ide felvételt nem tud csatolni, de a Hargitai Dental Studio-nál szerettel várjuk, hogy átbeszéljük a felvételét.

drhargitai.hu
06706243909

  Anonymous

  2024.04.20. 07:48

Tisztelt Uram/Hölgyem!

Márc.21.èn a házi orvosom mandulagyulladás miatt Aksolint irt fel nekem. Most viszont fog problèma miatt Dalacint kellene szednem.(Szájpadlás felè,gyökèr környèkèn duzzanat,rágáskor fájdalom). Ügyelet irta fel. Lehet ezt igy egymás után ilyen gyakran? (Természetesen fogorvoshoz jelentkezem)

Válasz: Antibiotikum

Antibiotikumok a fogászatban inkább tüneti kezelést céloznak. A probléma amit leírt gyulladásos fog probléma, melynek valódi megoldása gyökérkezelés vagy fogeltávolítás lehet.
Ha sokára kapott időpontot , akkor érdemes antibiotikum szedését megfontolnia, mert az segít a tüneteken, néhány nap alatt tünetmentesség érhető el.

Az antibiotikum a bélben normálisan élő és fontos baktériumok egy részét is kiirtja, a "rossz" baktériumok felszaporodhatnak. Ez a kockázat. Érdemes probiotikumot fogyasztani a kiirtott baktériumok pótlására. Ha a hasmenés tartós, érdemes gasztroenterológust felkeresni.

Ha viszont hamarosan fel tudja keresni fogorvosát, akkor az oki terápia többet tud segíteni, így ebben az esetben jobb elkerülni a súlyos hasmenés kockázattal járó antibiotikum szedést.

Ha gyors és hatékony segítségre van szüksége, akkor keressen minket bizalommal a Hargitai Dental Studio valamelyik elérhetőségén
drhargitai.hu, 06706243909

  Anonymous

  2024.04.07. 17:01

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Van egy gyökérkezelt fogam amit 2-3 éve újra gyökérkezeltek. Most úgy tűnik ujra probléma van vele. A fog mellet folyamatosan gyulladás alakul ki. Panoráma röntgenen látszik hogy a fog gyökere beleér az arcüregbe. Mikor a 2. gyökérkezelés történt vérzett is az orrom. Az a kérdésem hogy ilyen esetben cdak a húzás marad, vagy menthető még valahogy a fog?
Köszönöm ha válaszol. Üdv. Eszter

Válasz: Gyökérkezelt fog újra kezelése

A gyökérkezelések műfajában az a helyzet, hogy általánosságban az újra gyökérkezeléseknek rosszabbak a kilátásai, mint amikor először próbálkoztak a fog gyökérkezelésével. Az újabb próbálkozás gyökérkezeléssel lehet sikeres, de nagyon megnő annak a jelentősége, hogy milyen minőségben végzik el a fog újrakezelését. Ilyenkor a legtöbb reménnyel egy mikroszkópos gyökérkezelésben jártas specialistafelkeresése kecsegtet, aki egy 3d CT felvétel alapján el tudja dönteni, mennyi esély van a fog megmentésére.
Az arcüreg közelsége önmagában nem jelent kezelési kockázatot.
Mi a Hargitai Dental Studio szakemberei is szívesen segítünk a kérdés körüljárásában egy személyes konzultáció alkalmával. Időpont vagy kérdés esetén hívja a 06706243909-es számot vagy keressen minket emailben a fogorvos@drhargitai.hu címen.

  Anonymous

  2023.11.04. 17:03

.

Válasz: Hogyan történik a gyökérkezelés?

1. Röntgen vagy CT felvétel készítése
2. A fog teljes elérzéstelenítése
3. Foggyulladás megszüntetése a foggyökér kitisztításával és fertőtlenítésével
4. A gyökércsatornák feltágítása, előkészítése a töméshez
5. Több vizit esetén a fog zárása ideiglenes gyógyszeres töméssel
6. A foggyökér és fog végleges zárása töméssel

  Anonymous

  2023.11.04. 17:01

Vagy csak a húzás jöhet számításba?

Válasz: Megmenthető a fogam gyökérkezeléssel?

A gyökérkezelésre érdemes úgy tekinteni, mint egy mentsvárra. Az időben megkezdett beavatkozással megszüntethető a kínzó fájdalom, jó eséllyel megmarad a fog és megelőzhető a gócbetegségek kialakulása.

  Anonymous

  2023.11.04. 16:58

Valamiféle trauma is okozhatja?

Válasz: Mi okozza a fogbélgyulladást?

Igen! A fogbélgyulladás okai a következők lehetnek: mély szuvasodás következtében a fogbél befertőződése, baleseti sérülések, fogszorításból eredő hosszanti repedés

Amennyiben a baktériumok ill. azok toxinjai kijutnak a gyökércsúcson át a csontba, ott granuloma keletkezhet, ami gócnak számít és sok betegség kiinduló pontja lehet.