A rovat szakértője

Fogorvoskereső Orvosa

Fogorvoskereső Orvosa

szakorvos
2 válasz

 Rendelő weboldala

 1021 Budapest, Bécsi út 3-5.

Tegye fel kérdését Ön is!

Gyermekfogászat

  Fogorvoskereső Orvosa

  2024.03.20. 13:52

Tiszteletem!

A legidősebb gyermekem 5 éves, a metszőfogak között elég nagy rés van, illetve a mellettük lévő 1-1 fog nagyon pici, szinte fele akkorák, mint a többi fog és kissé befelé dőlnek.
A nagyobbik fiam 4 éves, neki mind a 4 frontfog között van egy-egy nagyobb rés, illetve mindegyik fog előre dől, gyanítom a cumi miatt.
A legkisebb gyermekem 3 éves, szellemi- és mozgássérült, gyakran csikorgatja a fogait és észrevettem, hogy az egyik szemfoga nagyon hegyes, mintha letört volna belőle. Sajnos úgy helyezkedik el neki, hogy szerintem a száját is felsértheti belül.
Kérdéseim a következők:
Mindegyik gyermeknek csak tejfoga van, a nagyobbaknak mikor lenne érdemes elkezdeni a fogszabályzást, illetve szükséges-e nekik?
A legfiatalabb gyermek fogával mit lehetne kezdeni?
Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel,
Angermayerné Domavári Maja

Válasz: Három gyermek

Kedves Maja!

Köszönjük kérdését!
Megpróbálok sorban válaszolni minden kérdésére.

1., Nagymetszők közti rés általában 3 dologtól lehet: lenőtt ajakfék, nyelv a fogakon támaszkodva pihen, nyelvlökéses nyelés.
2., Négyéves gyermekénél a fogak résessége jó is lehetne, ha nem dőlnének kifelé. A résesség tejfogazatban azt mutatja, hogy növekedett az állcsont. Ez fontos, hisz a 20 tejfog helyére legalább 28 maradó fognak kell beférnie, melyek nagyobbak is, mint a tejfogak. Az a rossz, ha a tejfogak között nincs rés, akkor biztosan torlódni fognak a maradók. A fogak dőlése viszont nem szerencsés. Jól sejti, hogy a cumi okozhatja ill. az általa kiváltott rossz nyelvpozíció és nyelvlökés.
3., Legkisebb gyermekének éles fogacskáját le lehet polírozni, hogy ne legyen balesetveszélyes.
4., Tejfogazatban is érdemes lehet elkezdeni a fogszabályozást, ha nagy az eltérés és a gyermek együttműködő. A fejlődésben lévő gyermekeknél legoptimálisabb a myofunkcionális fogszabályozás, ami a szabálytalanság okait is kezeli és támogatja a természetes állcsont növekedést helyet teremtve a maradó fogak számára. A myofunkcionális fogszabályozók kiválóan használhatók a cumizásról, ujjszopásról történő leszoktatásra is.

Ha úgy gondolják, szeretettel várom a gyerekeket egy megnézésre klinikánkon ( Volom Dental) vagy ha nem Budapestiek, javasolhatok valakit.
A témában bővebben tájékozódhatnak a külön ennek a témának szentelt Myortho Facebook oldalon ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100057733806823&locale=hu_HU) vagy weboldalunkon (https://www.volomdental.hu/)

Üdvözlettel,
Dr. Volomné Varga Marianna

  Anonymous

  2023.11.04. 15:16

Félek, hogy valami nagyobb bajt idézek elő azzal, ha nem kezeltetem a gyermek tejfogát...

Válasz: Igaz, hogy a gyermekek tejfogát nem kell betömni, ha beszuvasodik?

Nem igaz! El kell látni a gyermek fogát, ugyanis az a cél, hogy meg lehessen tartani a fogat, ne kelljen kihúzni azt!
A fog épségben tartása rendkívül fontos, ugyanis helyfenntartó szerepe van a tejfognak, amíg a maradó fogak (csontfogak) nem bújnak ki. A nem kezelt és a későbbiekben kihúzott tejfog fogszabályozási (orthodonciai) problémákat eredményezhet.